U CENTRU ZAGREBA

Ukrali kamene skulpture teške 350 kilograma

Bionic
Reading

Osam kamenih skulptura teških preko 350 kilograma i vrijednih stotinjak tisuća kuna ukradeno je iz zagrebačke šupe umjetnika iz zaleđa Splita Anđelka Odaka (46), piše Slobodna Dalmacija

Da mu nema kamene 'djece', Odak je uvidio u utorak u 9.45 sati ulaskom u šupu koja se nalazi u dvorišnom dijelu u Frankopanskoj ulici u srcu metropole.

’Provalu i krađu odradio je netko tko je savršeno znao što je u šupi. Na nekim od radova radio sam i po mjesec dana. Rad s dalmatinskim kamenom je sizifovski. Mukotrpan i u prašini. A šteta neprocjenjiva. Kad vam netko uđe u nešto vaše, šok je veliki, a bol neopisiva. Kao da mi je ukradena kiparska memorija’, pojašnjava za Slobodnu umjetnik Odak ističući kako su mu, od ukradenih skulptura, najdraže ‘Prodavačica’ i ‘Čuvar’, a koje su ujedno najteže i katalogizirane. Prošle su nekoliko izložbi, ali se uvijek vrate u šupu zbog nedostatka prostora u ateljeu.

’Kradljivci su sve ispreturali. Gipsani modeli i portreti su uništeni. Potrgan je lokot nekim metalnim predmetom, ali vrata su na kraju zatvorili, pa se nije ni moglo vidjeti da je provaljeno. Danima nisam odlazio u šupu jer nisam imao potrebu. Zadnji put sam ih vidio 25. ožujka’, pojašnjava još šokirani Odak dodavši kako je do sada bilo pokušaja provale i pokušaja krađa bicikala, ali da su lopovi uvijek odustajali jer je očito netko naišao.

Susjedi pretpostavljaju da su lopovi ukrali skulpture u pola bijela dana jer bi po noći stvorili preveliku buku i ne bi prošli neopaženo.