rustem umerov

Ukrajinski parlament odobrio imenovanje novog ministra obrane

06.09.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Ukrajinski parlament odobrio je u srijedu velikom većinom glasova imenovanje krimskog Tatara Rustema Umerova (41) novim ministrom obrane, ključnu dužnost za opskrbu oružjem na vrhuncu borbi protiv ruske invazije

Za Umerovu kandidaturu glasalo je 338 zastupnika od 450, objavili su na Telegramu zastupnici Jaroslav Jelezniak i Irina Gueraščenko za vrijeme sjednice parlamenta, koji zasjeda iza zatvorenih vrata zbog rata.

Umerov, koji je do sada vodio Fond za državnu imovinu zadužen za privatizacije, a čija će glavna zadaća biti nabava oružja za ukrajinsku vojsku, ugledan je član zajednice krimskih Tatara.

Prakticirajući je musliman, na glasu da je dobar pregovarač, diskretan i pragmatičan.

Novi ministar, koji je srednju školu pohađao u SAD-u, jedan je od rijetkih ukrajinskih dužnosnika koji, uz ukrajinski, ruski i engleski, tečno govori turski i godinama ima dobre odnose s muslimanskim svijetom, u prvom redu turskom i saudijskom vladom.

Sudjelovao je nekoliko puta u osjetljivim pregovorima s Rusima, na primjer o razmjeni ratnih razobljenika.

To je prvi put da je jedan krimski Tatar imenovan na tako visoku dužnost, rekao je savjetnik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Sergej Leščenko, koji smatra da je to "lijepa politička gesta". "To znači da Rusiji ništa neće biti oprošteno i da ne može biti kompromisa u vezi Krima", rekao je.

Dodao je da je riječ o "učinkovitom" čovjeku kojeg ljudi "brzo zavole" i koji je osvojio predsjednikovo povjerenje jer zna "postići rezultate s malo sredstava, zahvaljujući osobnim kontaktima."

Umerov dolazi na mjesto Oleksija Reznikova (57), koji je postao jedan od simbola otpora Rusima, a koji odlazi s dužnosti nakon nekoliko korupcijskih skandala u ministarstvu.

Nakon što ga je parlament odobrio, Umerov je obećao da će učiniti sve kako bi oslobodio "svaki pedalj" Ukrajine pod ruskom okupacijom.

"Učinit ću sve moguće i nemoguće za pobjedu Ukrajine, kada oslobodimo svaki pedalj naše zemlje i svakog našeg naroda", poručio je na Facebooku.