dnevno izvješće

Britanski obavještajci: Moskva pojačava obranu na Krimskom mostu

01.09.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Moskva u odgovoru na nedavne napade jača obranu oko strateškog mosta koji spaja crnomorski poluotok Krim pod ruskom okupacijom s ukrajinskim kopnom, objavili su britanski obavještajci u petak, a ruski Rosatom upozorava da je nuklearna infrastruktura i dalje pod ukrajinskim napadima

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini poziva se na satelitske snimke koje pokazuju da je Moskva podigla barijeru od djelomično potopljenih brodova kao liniju obrane od ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama.

Ruske snage "primjenjuju lepezu pasivnih (mjera) obrane poput strojeva za dim i podmorskih prepreka, uz aktivne obrambene mjere poput sustava protuzračne obrane, kako bi povećali (vjerojatnost) preživljavanja pri prelasku preko vode i minimizirali štetu od budućih napada", napisalo je ministarstvo na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

"Na južnom dijelu mosta, ovo uključuje nekoliko plovila međusobno udaljenih 160 metara", dodaje se u izvješću.

Most za Rusiju predstavlja ključnu liniju opskrbe između Krima i ruskih snaga u okupiranoj Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti.

Britansko ministarstvo obrane svakodnevno objavljuje izvješća o ratu u Ukrajini otkako je Rusija započela invaziju u veljači 2022., a Moskva ga optužuje za širenje dezinformacija.

Rosatomovo upozorenje

Ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom u petak je rekla da je njezina nuklearna energetska infrastruktura i dalje meta ukrajinskih napada, objavila je državna novinska agencja RIA, a prenio Reuters.

Guverner ruske regije Kursk Roman Starovojt objavio je da su dva ukrajinska drona napala u petak rano ujutro ruski grad Kurčatov, blizu nuklearne elektrane Kursk.

Nije spomenuo nikakvu potencijalnu štetu na nuklearnoj elektrani Kursk koja se nalazi tek nekoliko kilometara od grada Kurčatova.

Nuklearna elektrana Kursk, sagrađene u sovjetsko doba ima jednake reaktore kao i nuklearka Černobil.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je u petak da je ruska obrana oborila dron koji se približavao i da je srušen blizu grada Ljuberci, jugoistočno od glavnog grada Rusije.

Moskva je izvijestila o prvim napadima bespilotnim letjelicama početkom svibnja, kada su dvije bile ispaljene na Kremlj bez nanošenja štete. Od tada su postali česta pojava.

Većinu je presrela ruska protuzračna obrana, ali nekoliko ih je pogodilo zgrade u poslovnoj zoni glavnog grada.

Ukrajina gotovo nikada ne preuzima odgovornost za napade na ruskom teritoriju, iako su dužnosnici često izražavali zadovoljstvo zbog njih.