andrij kostin

Ukrajinski javni tužitelj započeo istragu zbog ruskih raketnih napada

13.10.2022 u 18:41

Bionic
Reading

Ukrajinski javni tužitelj je u četvrtak rekao da je njegov ured započeo kazneni postupak glede ruskih raketnih napada, koji su pogodili Kijev i druge ukrajinske gradove ovog tjedna

Javni tužitelj Andrij Kostin je napade, koji se događaju od ponedjeljka, opisao "klasičnim terorističkim činom" Rusije, govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda Karimom Khanom u Den Haagu.

Rekao je da je u više od 112 ruskih raketnih napada, što je najveća zračna ofenziva Moskve od početka invazije 24. veljače, ubijeno 17, a ozlijeđene su 93 osobe.

"Cilj namjernih napada Rusije je prouzročiti smrti civila i uništiti civilnu infrastrukturu i manjkom električne energije i grijanja izazvati humanitarnu katastrofu. Zajedno s taktikom zastrašivanja civila, to je klasični teroristički čin zabranjen međunarodnim pravom", rekao je Kostin.

Svaka smrt i ozljeda ili oštećena zgrada će biti dokumentirani, a započet će kazneni postupak, kazao je.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Rusija je u više navrata porekla da namjerno gađa civile u Ukrajini. Moskva također niječe da krši međunarodno pravo i odbacila je optužbe Kijeva da su ruski vojnici počinili ratne zločine.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

U nedavno oslobođenoj pokrajini Harkiv na istoku Ukrajine, istražitelji su pronašli najmanje 11 grobnica, uključujući jednu masovnu u blizini grada Izjuma, gdje su ekshumirali 457 tijela, rekao je Kostin.

Dvije masovne grobnice su također pronađene u limanskom području, gdje su zakopane 154 osobe, uključujući ukrajinske vojnike i civile, dodao je.

Ured javnog tužitelja raspolaže s 28 istražiteljskih timova na terenu u nedavno oslobođenim pokrajinama, gdje su ruski vojnici u povlačenju, prema Kostinu, ostavili dokaze o nezakonitom pritvaranju i mučenju civila i o nezakonitim deportacijama.

Khan i Kostin su konferenciju održali nakon sastanka Eurojusta, europske agencije za suradnju nacionalnih pravosudnih tijela, koja je započela zajedničku istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini u suradnji s Ukrajinom, Međunarodnim kaznenim sudom i sa šest zemalja članica Europske unije.