stabilizacija sustava

Ukrajina obustavlja izvoz električne energije nakon ruskih raketnih napada

10.10.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Ukrajinsko ministarstvo energetike priopćilo je u ponedjeljak da će obustaviti izvoz električne energije u Europsku uniju nakon ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu

"Današnji raketni napadi, koji su pogodili termoelektrane i trafostanice, prisilili su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. listopada 2022. kako bi stabilizirala vlastiti energetski sustav", priopćilo je ministarstvo na službenoj web stranici.

Rusija je u ponedjeljak pokrenula svoje najraširenije raketne napade na Ukrajinu od početka sukoba - bacila je niz krstarećih projektila na gradove i poremetila opskrbu električnom energijom, što je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao osvetom za razneseni most.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je da su napadi na energetski sustav bili "najveći tijekom cijelog rata".

Ukrajinsko ministarstvo energetike u lipnju je objavilo da se nada da će do kraja godine zaraditi 1,5 milijardi eura od izvoza električne energije u Europsku uniju, svoje glavno izvozno tržište za energiju od početka rata.

  • +8
Napad na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače i više puta je zanijekala napade na civile.