kijev tvrdi

Ukrajinske snage napredovale kod Bahmuta

17.05.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska je u srijedu priopćila da su njezine snage u teškim borbama kod istočnog grada Bahmuta ostvarile napredak te da Rusija nastavlja slati nove postrojbe, uključujući i padobrance.

Kijev unazad tjedan dana svojim objavama ukazuje da su ruske snage, nakon višemjesečnih borbi za Bahmut, u nekim područjima oko toga grada bile prisiljene povući se. "Uspješno vodimo obrambenu operaciju i tijekom današnjeg dana naše su jedinice prodrle oko 500 metara u dubinu na dijelovima fronte kod Bahmuta", rekao je vojni glasnogovornik Serhij Čerevatji.

"Neprijatelj nastoji zauzeti grad i napada svim sustavima i kalibrima (...) dovode nove jedinice, uglavnom padobrance, kako bi polučili nekakav privremeni uspjeh", rekao je Čerevatji.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi rusko ministarstvo obrane koje je objavilo da su u tijeku borbe za zapadne dijelove Bahmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar objavila je da su ukrajinske snage posljednjih dana pod svoju kontrolu vratile oko 20 četvornih kilometara teritorija oko Bahmuta.

Moskva pokušava osvojiti Bahmut kako bi joj bio otvoren put za zauzimanje ostatka Donbasa.

  • +7
Ukrajinska vojska u okolici Bahmuta Izvor: Profimedia / Autor: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia