iscrpljujuća opsada

Ukrajinska vojska: Rusija nastavlja raketne napade diljem zemlje

18.05.2022 u 08:59

Bionic
Reading

Ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile diljem Ukrajine, priopćila je u srijedu ukrajinska vojska, a prenosi BBC

U Mariupolju - za koji se čini da je nakon višemjesečne opsade na rubu pada - Ukrajina čini "sve moguće i nemoguće" kako bi spasila borce zarobljene u čeličani Azovstalj koja je u okruženju ruskih snaga, navodi Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga.

Dodaje da ruske snage napadaju i u Donjecku, a nastavljaju granatirati i pogranična područja Černihiv i Sumi.

Na stotine boraca tijekom posljednjih nekoliko dana je evakuirano iz Azovstalja, ali dio ih je još uvijek zarobljen. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je da Kijev zna koliko je vojnika još uvijek u tvornici, ali ne žele otkriti taj broj.

Ukrajinska vojska u utorak je zatražila od onih koji su još uvijek u Azovstalju da se predaju, čime je okončana iscrpljujuća tromjesečna opsada tog lučkog grada na jugoistoku zemlje.

  • +10
Evakuacija ukrajinskih vojnika iz Azovstala Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Ukrajina kaže da će razmijeniti svoje snage za ruske ratne zarobljenike, ali iz Moskve za to još nema potvrde. Ruski visoki zastupnik optužio je ukrajinske vojnike da su nacisti i ratni zločinci, a ruski Vrhovni sud trebao bi saslušati zahtjev tužitelja da se skupina kojoj mnogi ukrajinski borci pripadaju - pukovnija Azov - proglasi terorističkom organizacijom.

Pregovori dviju zemalja o kraju rata stavljeni su na čekanje. Rusija kaže da se Ukrajina "praktički povukla" iz pregovora, dok Kijev krivi Moskvu za manjak kompromisa.