VELIKA GREŠKA MOSKVE

Ukrajinci zarobili ponos ruske vojne industrije, hoće li NATO dobiti vrijedan poklon?

03.10.2022 u 17:50

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana ukrajinska vojska zarobila je desetke ruskih tenkova - neki izvori govore o čak 200 komada - dok ih je najmanje 380 zarobljeno od početka rata u veljači

Među zarobljenim tenkovima je velik broj primjeraka T-72, pa čak i nekoliko T-80. Mnoga od tih vozila Ukrajinci će vjerojatno obnoviti i koristiti. Međutim barem jedan tenk koji je nedavno zarobljen neće biti poslan natrag na bojište — čak bi mogao biti otpremljen izvan Ukrajine radi proučavanja, piše Insider.

Riječ je o modelu T-90M Proriv (proboj na ruskom jeziku), a on bi mogao pružiti zapadnim vojnim stručnjacima ključne detalje o jednom od najnaprednijih oklopnih vozila koja posjeduje Moskva. Tenk je, prema pisanju ovog izvora, bio napušten nakon što je ostao bez gusjenice. Proriv je najnovija i modernizirana varijanta glavnog borbenog tenka T-90M koji je u sastavu ruske vojske još od 1994. godine. Nova verzija znatno je poboljšana u smislu zaštite, mobilnosti i vatrene moći, a u službi je od travnja 2020.

Varijanta Proriv naoružana je glatkom cijevi 2A46M-4 od 125 mm za ispaljivanje standardnog streljiva, kao i protutenkovski navođenih projektila (ATGM) Refleks (prema NATO-u, AT-11 Sniper-B). Sekundarno naoružanje uključuje daljinski upravljanu oružnu stanicu naoružanu teškom strojnicom NSVT 12,7 mm i koaksijalnom strojnicom 7,62 mm PTKM.

Konfiguracija Proriva slična je prethodnim modelima T-90, s odjeljkom za vozača sprijeda, kupolom u središtu trupa i motorom smještenim straga. Pokreće ga 12-cilindrični motor od 1000 mm te mu omogućuje brzinu od 60 km/h na cestama i 50 km/h izvan cesta. Također je opremljen novim eksplozivnim reaktivnim oklopom Relikt postavljenim sprijeda i sa svake strane kupole. T-90M je prvi put testiran tijekom vojne vježbe Zapad-2017 u rujnu 2017.

Zarobljeni tenk mogao bi pružiti vrijedne informacije, što se smatra velikom greškom Moskve i poklonom za NATO. Kako je izvijestio The Economist, oduzimanje takvog oružja može pružiti vrijedan uvid u stanje neprijateljske vojne tehnologije. Nadalje je navedeno da su se američki napori da pregledaju T-72 tijekom Hladnog rata izjalovili u nekoliko navrata, sve dok rumunjski trgovac oružjem nije prodao jedan primjerak američkim agentima 1987., navodno kao staro željezo. Posao je kasnije razotkrio i obznanio KGB.

Međutim SAD-u je zapravo trebalo oko 14 godina da pregleda T-72, do kada su ga već zamijenili noviji modeli. Nasuprot tome, najnovija inačica T-90M, koji se smatra najboljim ruskim tenkom, u službi je tek od travnja 2020. Samo nekoliko modela T-90M raspoređeno je u Ukrajini i, kao rezultat toga, neki analitičari pretpostavili su da je oko 100 glavnih borbenih tenkova u službi bilo rezervirano za moguću eskalaciju neprijateljstava s NATO-om na zapadnim granicama Rusije.