spori popravci

Ukrajinci u problemima: Samo nekoliko tenkova Leopard ostalo spremno za borbu

03.01.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Zastupnik Bundestaga iz stranke Zelenih Sebastian Schäfer rekao je da ukrajinske oružane snage imaju samo nekoliko tenkova Leopard 2A6 pogodnih za borbu, a Ukrajina ih je dobila od Njemačke

Njemački političar poziva Berlin da požuri s koracima koji će ubrzati popravak tenkova u rukama ukrajinskih oružanih snaga i vratiti njihovu borbenu sposobnost, piše Der Spiegel, a prenosi UkraineToday.org.

'Nažalost, Ukrajina još uvijek može koristiti samo vrlo mali broj poslanih borbenih tenkova', rekao je Schäfer, stručnjak za pitanja obrambenog proračuna.

Prema predstavnicima servisne radionice u Litvi, popravci traju jako dugo jer nemaju potrebne rezervne dijelove. Schäfer je prije Božića posjetio tvornicu s ministrom obrane Borisom Pistoriusom. U svojim pismima obrambenim tvrtkama, zastupnik napominje da postoji 'hitna potreba za poduzimanjem radnji' da bi se brzo poboljšala situacija s rezervnim dijelovima.

  • +5
Ilustrativna galerijja/Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Rekao je da je ukrajinska vojska pokušala sama popraviti tenkove, ali to je samo dovelo do veće štete. Zbog toga, dodaje Schäfer, potrebno je saznati mogu li se takve situacije spriječiti boljim mehaničarskim treningom ili dodatnim uputama. Osim toga, potrebno je utvrditi mogu li se popravci izvršiti izravno u Ukrajini.

Kao što je poznato, Ukrajina je dobila samo 21 tenk Leopard 2A6 njemačke proizvodnje - 18 iz Njemačke i tri iz Portugala. U borbu su poslani u listopadu prošle godine. Mediji su pisali da su tenkovi Leopard 2A6 koje je Ukrajina dobila ranije ove godine možda jedini koje će uopće primiti.