vrijeme je ključno

Njemačka želi dogovor o centru za Leoparde u Poljskoj što prije, o sustavu Patriot šute

03.07.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Dogovor o produženju stacioniranja njemačkih sustava Patriot u Poljskoj vezan je za odvojene pregovorima o uspostavi centra za održavanje tenkova Leopard u Poljskoj, piše u ponedjeljak agencija Reuters, dodajući da njemački ministar želi da se oni dovrše u idućih deset dana.

„Vrijeme je ključno. Smatramo da bi razgovori trebali, ako je to uopće moguće, biti dovršeni u idućih deset dana kako bi znali planirati smjer“, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u ponedjeljak.

Pistorius je govorio nakon susreta s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom u poljskom gradu Zamoscu.

Njemačke i poljske tvrtke uključene su u pregovore o centru za održavanje tenkova, kao i vlade u Berlinu i Varšavi. Smatra se da je problem nastao u komunikaciji tvrtki.

Izjava njemačkog ministra o „planiranju smjeru“ protumačena je kao suptilna prijetnja o odabiru lokacije izvan Poljske za centar, piše agencija Reuters.

Uz tri jedinice sustava Patriot, u Zamoscu, mjestu udaljenom oko 50 kilometara od ukrajinske granice, od veljače se nalazi tristotinjak njemačkih vojnika. 

U priopćenju nakon razgovora u ponedjeljak Pistorius se nije osvrnuo na Blaszczakov zahtjev za produženje boravka Patriota u Poljskoj do kraja godine. 

„Potpuna podređenost Bjelorusije, prijenos nuklearnog naoružanja u tu zemlju, skupina Wagner, sve to pokazuje da su prijetnje Rusije stvarne“, rekao je poljski ministar. 

„Stoga želimo naglasiti da smo zainteresirani da sustav Patriot ostane na poljskom tlu najranije do kraja ove godine“, dodao je. 

Odnosi između Berlina i vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) napeti su po nizu pitanja – od slanja oružja Ukrajini do migracijskog dogovora Europske unije.