zanimljiva operacija

Njemačka od trgovca oružjem kupila 49 polovnih Leoparda, idu u Ukrajinu

10.08.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Jedna europska država kupuje 49 polovnih tenkova Leopard za Ukrajinu, tvrdi trgovac oružjem Freddy Versluys. Bivši su to belgijski borbeni tenkovi, a mogli bi biti osposobljeni za bojište za šest mjeseci

Više desetaka polovnih tenkova Leopard 1 koji su nekoć pripadali Belgiji kupila je jedna velika europska država za ukrajinsku vojsku koja se bori protiv Rusije, tvrdi trgovac oružjem koji ih je prodao. Freddy Versluys, izvršni direktor privatne obrambene tvrtke OIP Land Systems, rekao je za Guardian da je prodao 49 tenkova jednoj europskoj vladi, koju nije mogao imenovati zbog klauzule o povjerljivosti.

Rekao je da također ne može otkriti ni cijenu. Versluys je dodao da bi moglo proći i do šest mjeseci prije nego što bi se tenkovi mogli naći na ratištu u Ukrajini. Mediji otkrivaju da se radi o Njemačkoj.

Versluys je prethodno za 37.000 eura po komadu kupio 50 tenkova Leopard 1 koje je belgijska vlada stavila izvan upotrebe 2014. kao dio šireg trenda smanjenja troškova obranemeđu zapadnim zemljama. Izvor koji ima izravna saznanja o poslu rekao je da je tenkove kupio "glavni njemački obrambeni igrač".

  • +10
Ilustracija/Tenk Leopard Izvor: Wikimedia Commons / Autor: powidl

Njemačke novine Handelsblatt izvijestile su u utorak navečer da je kupac bio proizvođač oružja Rheinmetall koji je planirao većinu oružja pripremiti za izvoz u Ukrajinu. Tvrtka i njemačko ministarstvo obrane nisu komentirali vijest.