remont borbenih aviona

Ukrajinci 'poklopili' Krstičevića: Nitko nam se iz MORH-a nije žalio zbog posla s avionima

08.02.2018 u 16:56

Bionic
Reading

Ukrajinska državna tvrtka Ukrspecexport reagirala je na informacije o nepravilnostima u poslu s hrvatskim borbenim avionima, a za širenje tih informacija po Ukrajini optužila je rusku propagandu. No zanimljivu je poruku poslala ministru Damiru Krstičeviću

Tvrtka je, vidi se iz priopćenja na njenim službenim stranicama, reagirala povodom toga što su se o tom slučaju raspisali i ukrajinski mediji, a najzanimljiviji dio priopćenja može se shvatiti kao poruka ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji se prilikom nedavnog posjeta ukrajinskog kolege Stepana Poltoraka požalio na četiri navodno neispravna MiG-a 21. Riječ je o četiri od pet aviona koje je Hrvatska kupila od Ukrspecexporta, uz sedam hrvatskih koje je ista tvrtka remontirala, 2015. godine. Krstičević je nakon sastanka s Poltorakom, kako su za tportal potvrdili iz MORH-a, ukrajinskom kolegi poslao prijedlog zamjene neispravnih aviona ispravnima.

Iz Ukrspecexporta su u priopćenju naveli kako 'do danas u tvrtki nismo primili nikakvu službenu pritužbu iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske', dodajući kako je pojava 'lažnih informacija' o neispravnim avionima rezultat nepoštene konkurencije iz Rusije.

>>> MiG-u 21 usred leta ugasio se motor: Pada kao cigla!

Time se baca malo drugačije svjetlo na cijeli slučaj, u kojem aktualno vodstvo MORH-a već duže vrijeme tvrdi da su četiri aviona koje je Hrvatska kupila od ukrajinske tvrtke neispravni. Naime, ta četiri aviona prizemljena su već oko godinu dana, pa je gotovo nevjerojatno da nitko iz MORH-a za cijelo to vrijeme nije poslao neku pritužbu u Ukrajinu ili prijedlog popravka, zamjene ili nekog drugog rješenja.

  • +19
MiG-21 Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Ukrspecexport cijelu priču o navodno neispravnim MiG-ovima koje je prodao Hrvatskoj stavlja i u kontekst odabira partnera za remont deset hrvatskih transportnih helikoptera Mi-171Sh te tvrdi da je Hrvatska pozvala ukrajinsku tvrtku da se natječe za taj posao, a onda ga je dodijelila ruskoj tvrtki Ruski helikopteri iako je Ukrspecexport imao bolje reference i više iskustva te unatoč sankcijama Europske unije prema Rusiji.

>>> Migovi ponovno lete, a zašto su uopće bili prizemljeni?

Unatoč transparentnosti kojom se prilikom nedavne prezentacije plana nabave za 2018. pohvalio ministar Krstičević, do danas nismo dobili službenu potvrdu iz MORH-a da je posao s helikopterima dobila ruska tvrtka, iako sve neslužbene informacije govore upravo to.

  • +19
Helikopter Mi-171Sh Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL