OPASNI INCIDENT

MiG-u 21 usred leta ugasio se motor: Pada kao cigla!

16.03.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Motor MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iznenada se ugasio tijekom leta u srijedu, neslužbeno doznaje Nova TV iz pouzdanih izvora, a tragedija je izbjegnuta samo prisebnošću pilota koji ga je uspio ponovo upaliti i sigurno sletjeti u zračnu bazu na Plesu

Incident se dogodio na letu iznad Brodsko-posavske županije, a u trenutku kada je motor MiG-a 21 prestao raditi preko radioveze se čulo: 'Pada kao cigla!'.

U Ministarstvu obrane za Novu TV nisu ni potvrdili, ali ni demantirali gašenje motora, već kažu samo da se dogodio 'jedan tehnički problem'.

'Možemo potvrditi da se dogodio jedan tehnički problem na zrakoplovu tijekom leta nakon čega se zrakoplov vratio u zračnu bazu na Plesu. U ovom trenutku još uvijek se obavljaju svi potrebni tehnički pregledi kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do toga', stoji u odgovoru odnosa s javnošću MORH-a.

O stanju MiG-ova oglasio se danas i ministar obrane Damir Krstičević. 'Što se tiče MiG-ova, stanje je zabrinjavajuće. Znate da imamo hrvatske pilote i i da su oni sjajni ljudi, odlično rade svoj posao. Možete samo zamisliti kako je tim ljudima svaki dan kada trebaju ući u MiG i izvršiti svoje zadaće, a ne znaju hoće li sletjeti. Treba li nam još jedan slučaj kojeg smo imali, da nam avion padne, pilot pogine ili da, s druge strane, taj MiG padne na neko naseljeno mjesto', izjavio je Krstičević novinarima prije Vladine sjednice.

O MiG-ovim se opet počelo pričati nakon što je Jutarnji list objavio kako je tehnička ispravnost borbenih aviona MiG-21 dramatična. Od ukupno 12 borbenih aviona, za obavljanje zadaća sposobna su samo četiri - jedan jednosjed i tri dvosjeda, piše taj list pozivajući se na izvješće načelnika Glavnog stožera generala Mirka Šundova koje je navodno prije nekoliko dana uputio predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici.

'Dobila sam izvješće, ali ga nisam uspjela detaljno pročitati. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno s našim timom, ali ono što sam stigla letimično pogledati prilično je zabrinjavajuće', kazala je Kolinda Grabar Kitarović.