ŠTO ĆE RUSI SAD?

Ukrajinci objavili: Ušli smo u Liman, dio Donbasa koji je Rusija jučer pripojila

01.10.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici ušli su u subotu u grad Liman, važno željezničko čvorište u istočnoj Ukrajini pod kontrolom ruskih vojnih snaga, priopćila je ukrajinska vojska. Podsjetimo, Rusija je najavila da će napad na teritorije koje je anektirala nakon referenduma smatrati napadom na teritorij Rusije

"Ukrajinske snage ulaze u Liman u regiji Donecka", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru.

U jednominutnom videu koji prati poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu, a potom vješaju svijetloplavo-žutu državnu zastavu pokraj natpisa Liman pred ulazom u grad.

"Razvijamo svoju nacionalnu zastavu i postavljamo je na vlastiti teritorij. Liman će uvijek biti dio Ukrajine", rekao je jedan od dvojice vojnika.

Informaciju su potvrdili i ruski izvori. "U vezi sa stvaranjem prijetnje opkoljavanja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasnij Liman na povoljnije položaje", priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi koristeći ruski naziv grada.

Ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mjesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, među kojima je Doneck gdje se nalazi Liman.

Nešto ranije u subotu ukrajinska vojska je objavila da je "okružila" nekoliko tisuća ruskih vojnika u u ovome gradu regije Doneck, koju su Rusi anektirali u petak.

Guverner susjedne regije Luhansk, Sergij Gaidai ruskim vojnicima u Limanu ponudio je tri opcije: "mogu pobjeći, zajedno umrijeti ili se predati".

  • +8
Referendum u Donbasu, Ukrajina Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Liman se nalazi u regiji Doneck, koju je Moskva anektirala u petak, ali nije u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa.

Gubitak Limana značio bi još jedan neuspjeh za rusku vojsku nakon što je od početka rujna i pokretanja protuofenzive Kijeva u južnoj i istočnoj Ukrajini pretrpjela nekoliko vojnih neuspjeha.