15 posto države

Kremlj upozorava: Napad na bilo koji dio pripojenog ukrajinskog teritorija napad je na Rusiju

30.09.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Kremlj je u petak priopćio da će se napadi na bilo koji dio Ukrajine koji se predsjednik Vladimir Putin sprema pripojiti smatrati agresijom na samu Rusiju, dodajući da će se Rusija boriti da preuzme cijelu regiju Donbas

Predsjednik Vladimir Putin trebao bi u petak proglasiti aneksiju više od 15 posto Ukrajine, čime je eskalirao njegov sedmomjesečni rat koji ulazi u nepredvidivu novu fazu. Moskva proglašava ukrajinske regije Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižju, koje su većinom ili djelomično pod okupacijom ruskih snaga ili onih koje Rusija podržava, dijelom Rusije.

Na pitanje novinara bi li se napad Ukrajine na teritorije koje Rusija smatra svojom zemljom smatrao napadom na Rusiju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Ne bi bilo ništa drugo". Rusija kontrolira gotovo cijeli Luhansk, koji separatisti koje podržava Rusija nazivaju Narodnom Republikom Luhansk, ali samo oko 60 posto regije Donjecka.

Samoprozvana separatistička Narodna Republika Donjeck, uz potporu Rusije, polaže pravo na cijelu ukrajinsku pokrajinu Doneck. Upitan što će biti s teritorijem koji nije pod kontrolom Rusije, Peskov je rekao: "Treba ga osloboditi". Rekao je da će cijela regija Donjeck postati dio Rusije.

Luhansk i Donkeck, prije invazije s ukupno oko šest milijuna stanovnika koji uglavnom govore ruski, zajednički su poznati kao Donbas, nekad središte rudarstva ugljena i teške industrije, sve dok njihova gospodarstva nisu uništena borbama od 2014. nadalje. Sukob u istočnoj Ukrajini počeo je 2014. nakon što je proruski predsjednik svrgnut u ukrajinskoj revoluciji, a Rusija anektirala Krim.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: STRINGER