MALLOY T400

Ukrajinci dobili od Britanaca 'leteće mazge', evo o čemu je riječ

24.09.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo je prošlog tjedna Ukrajini teretne dronove Malloy T400, sposobne prenositi zalihe i oružje do prvih crta obrane, a uz određeni rizik mogu se koristiti i za medicinsku evakuaciju ranjenika. Malloyeva bespilotna letjelica T400 smatra se vrlo korisnom jer ima mogućnost rada u svim vremenskim uvjetima, a tportal donosi više o tim dronovima koji koriste uklonjive baterije, čime je izbjegnuto višesatno punjenje

Premda je doniranje Malloyevih teretnih dronova Ukrajini još u svibnju prošle godine najavio tadašnji britanski premijer Boris Johnson, oni su tek sada stigli do Ukrajine. London je u međuvremenu isporučio Kijevu nešto lakše Malloyeve dronove tipa T150, nosivosti do 65 kilograma.

Ovih dana pristigli T400 zapravo su taktička autonomna vozila za opskrbu (TRV) sposobna dostaviti hranu, vodu, medicinske potrepštine, raznu opremu, gorivo, oružje, streljivo i sve ostalo što je vojnicima potrebno na bojnom polju. Riječ je o dronu koji ima krstareću brzinu od 126 kilometra na sat i maksimalnu nosivost od 180 kilograma, a domet s punim teretom iznosi mu 19 te bez tereta oko 70 kilometara. Stoga ne čudi to da se T400 u žargonu naziva letećom mazgom.

  • +4
Dronovi Malloy Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Malloy Aeronautics

Iza T400 stoji britanska tvrtka Malloy Aeronautics, a 2012. osnovao ju je inženjer i pilot helikoptera Chris Malloy. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju autonomnih teretnih letjelica s električnim okomitim uzlijetanjem i slijetanjem (eVTOL) za privatnu, komercijalnu, državnu i vojnu upotrebu. Svi Malloyevi dronovi izrađeni su prema vojnim standardima koji omogućuju privatnim, komercijalnim, vladinima i vojnim korisnicima da imaju vozilo iste kvalitete za svoje logističke potrebe.

T400 ima osam propelera i isto toliko rotora na četiri lokacije, što mu omogućuje održavanje stabilnog leta čak i ako zakaže jedan od njih. S uklonjivim baterijama, koje operateri mogu lako podići, korisnici više ne moraju satima čekati da se one ponovno napune. Uz to, opremljen je redundantnom avionikom koja omoguće fokusiranje na zadaću, a ne na samu letjelicu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NN - Novoto normalno

Upitna sigurnost misija medicinske evakuacije

Upravljana pomoću sustava senzora za izbjegavanje sudara te sustava za autonomno slijetanje Autoland, arhitektura T400 je jednostavna za implementaciju, a to znači više vremena za korištenje, odnosno manje utrošenog vremena za integraciju senzora i korisnog tereta.

Malloy Aeronautics ističe da se T400, osim za logistiku, može koristiti za prijevoz ranjenika s bojišta do bolnice i to u svim vremenskim uvjetima. Budući da životni vijek dronova u Ukrajini, kao bojišnici elektroničkog ratovanja visokog intenziteta, iznosi tek tri do šest naleta, smatra se da misije evakuacije ranjenika putem T400 predstavljaju ogroman rizik.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Quick Take Original

Stručnjaci stoga preporučuju Ukrajincima da novonabavljene dronove koriste isključivo za logistiku te dopremu lakšeg naoružanja i streljiva raznih kalibara do prvih crta opreme. Primjerice, ranije nabavljeni T150 može prenositi minobacačke granate, protutenkovske projektile FGM-148 Javelin ili protuzračne rakete FIM-92 Stinger, a koji se naveliko koriste u redovima ukrajinskih branitelja, dok bi se T400 mogao koristiti za prijevoz projektila Brimstone ili Hellfire, ali i isporuku do 1000 metaka za strojnicu M2 Browning ili do 300 granata za bacač tipa Mk19.

Također, preporučuju T400 za misije izviđanja, mapiranja terena ili bacanje primitivnih eksplozivnih naprava. Za takve misije potrebno je pak ugraditi termovizijske kamere, kakve trenutno nedostaju u platformama tipa T400.