PRESUDNI TRENUCI RATA

Ukrajina vapi za Leopardima, ali Njemačka ih još ne da: Gdje je zapelo?

23.01.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Ukrajinski dužnosnici već mjesecima pozivaju zapadne saveznike da im isporuče moderne tenkove njemačke proizvodnje, ali dogovor, unatoč snažnim pritiscima na Berlin, još nije postignut

Njemački tenkovi Leopard mogli bi imati ključnu ulogu u novoj fazi rata u Ukrajini.

Europski saveznici već su poslali stotine moderniziranih sovjetskih tenkova u tu zemlju od početka rata prije gotovo 11 mjeseci. Ali Kijev traži napredniju vojnu opremu kako bi preuzeo inicijativu u obrani zemlje od ruske agresije.

SAD i saveznici iz NATO-a nisu uspjeli dogovoriti isporuku željenih njemačkih borbenih tenkova Ukrajini na sastanku u petak, a Rusija je nastavila prijetiti da bi sukob mogao eskalirati zbog slanja novog oružja Kijevu.

Tenkovi Leopard 2 smatraju se jednim od modela s najboljim performansama u svijetu i naširoko se koriste diljem Europe, što ih čini pogodnim za slanje Ukrajincima. Leopard 2 je 'nešto poput automobila Golf, samo u njemačkoj industriji tenkova, svestran automobil sa svjetskim priznanjem', prenijela je Al Jazeera usporedbu iz njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Prema njihovim podacima, proizvedeno je oko 3500 borbenih tenkova teških 60 tona, a razvio ih je njemački proizvođač oružja Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Tenkovi su naoružani glatkim topom od 120 milimetara i mogu se kretati brzinom do 70 kilometara na sat s dosegom od 500 kilometara. Oni također pružaju 'sveobuhvatnu zaštitu' za trupe od prijetnji poput mina, protutenkovske vatre i improviziranih eksplozivnih naprava. Posljednja četiri proizvedena modela još uvijek su u uporabi – od 2A4 do 2A7.

Američki tenkovi M1 Abrams imaju velik domet gađanja, ali i potencijalne probleme s punjenjem goriva za ratom razorenu Ukrajinu, jer njihovi veliki plinski turbinski motori troše velike količine kerozina. I britanski tenkovi Challenger 2, kojih je London odlučio 14 poslati u Ukrajinu, bili su značajno poboljšanje u odnosu na tenkove iz sovjetske ere koje trenutno koriste ukrajinske snage, no oni nisu konkurent njemačkom Leopardu 2 jer on može pogoditi metu veličine hladnjaka na udaljenosti od tri kilometra dok je u pokretu. Osim toga, pokreće se dizelom, gorivom znatno lakšim za nabavu od kerozina.

Njemačka je oklijevala isporučiti tenkove Ukrajini zbog antimilitarističkog stava koji je zauzela poslije Drugog svjetskog rata. Kancelar Olaf Scholz izrazio je bojazan da bi postavljanjem njemačkih tenkova na bojno polje Berlin to učinio sam. Nakon prekida desetljeća ugodnih odnosa s Moskvom prošle godine vlada nevoljkost za jednostranu eskalaciju rata u Ukrajini. Postoji strah da bi taj potez mogao potaknuti Vladimira Putina da pokrene šire odmazde protiv Kijeva ili kontinentalne Europe.

Međutim pritisak na Njemačku raste i ta se zemlja nalazi u teškom položaju.

Poljska je izrazila spremnost poslati 14 tenkova Leopard u Ukrajinu kao dio međunarodne koalicije. Ali ne može ih slati bez odobrenja Njemačke jer se isporučuju prema licenci te države. Poljski premijer Mateusz Morawiecki sugerirao je da bi Poljska mogla poslati Leoparde u Ukrajinu i bez njemačkog blagoslova.

'Tražit ćemo tu dozvolu, no ona je manje važna. Čak i ako ne dobijemo dopuštenje... ipak ćemo, s drugim zemljama, isporučiti naše tenkove Ukrajini', rekao je premijer Morawiecki novinarima, dodavši da im je uvjet oformiti malu koaliciju zemalja koje bi bile spremne na isporuku.

Njemačka neće stajati na putu Poljskoj da šalje svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekla je u nedjelju šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock, dodavši da Poljska još nije ni zatražila dozvolu Berlina za isporuku tenkova.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu u Njemačkoj, održanom u petak, zapadni saveznici Ukrajine odgodili su odluku o tom pitanju, što je razljutilo Kijev te je kritizirana njihova 'neodlučnost'.

Od početka rata njemačka vlada u više navrata izrazila je oprez prema slanju sve naprednijih sustava oružja Kijevu, ali ih je na kraju ipak isporučivala. Vladini izvori u Njemačkoj rekli su prošli tjedan da će dati zeleno svjetlo za Leoparde ako SAD pristane poslati tenkove Abrams u Ukrajinu.

No SAD je jasno dao do znanja da neće slati modele Abrams u bližoj budućnosti i tvrdi da bi to bila logistička noćna mora za ukrajinske snage zbog goriva koje bi bilo potrebno za njih, kao i zbog njihova održavanja.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Njemački tenk Leopard smatra se idealnim jer ga posjeduju mnoge zemlje, primjerice Poljska i Finska, što znači da bi mogle podijeliti teret donacije Ukrajini.

Opskrba Ukrajine s oko 100 tenkova mogla bi napraviti 'značajnu' razliku u ratu, prema Međunarodnom institutu za strateške studije sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Međutim ukrajinske procjene idu čak do 300 potrebnih tenkova da bi se promijenila situacija na terenu.

'Vojska se ovim tenkom može probiti kroz neprijateljske linije i okončati dugo razdoblje rovovskog rata', rekao je izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger za njemački list Bild. Pomoću Leoparda vojnici mogu napredovati desetke kilometara odjednom. Ali ukrajinske trupe trebale bi biti brzo obučene za korištenje puno kompliciranije opreme od one na tenkovima iz sovjetske ere.

Ukrajinska vojska također će pokušati dobiti drugu novu opremu koja treba stići u tu zemlju, uključujući nedavno obećane francuske lake tenkove AMX-10 RC, njemačka vozila pješaštva Marder i borbena vozila Bradley iz Sjedinjenih Država.