nadzvučna krstareća raketa

Protiv ovih starih sovjetskih projektila nemoćni su i najsuvremeniji ukrajinski protuzračni sustavi, evo što znamo o Kh-22

17.01.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Ruski raketni napad na stambenu zgradu u Dnipru u subotu nije bio samo jedan od dosad najsmrtonosnijih napada na civilne mete tijekom 11-mjesečnog rata - zabilježeno je 40 smrtnih slučajeva, a očekuje ih se još - nego je također pokazao veliku ranjivost ukrajinske protuzračne obrane

Zračne snage Ukrajine priznaju da ne mogu uništiti ruske nadzvučne krstareće rakete Kh-22 iz sovjetske ere. To je još jedan razlog, rekli su, zbog kojeg Ukrajina treba naprednije sustave protuzračne obrane poput Patriota PAC-3 i Aster SAMP/T-a, piše TheWarZone. Osim napada na ključnu infrastrukturu, 'još jedna meta bila je stambena zgrada u Dnipru, koju je pogodio projektil Kh-22', rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Juri Ignat novinarima tijekom konferencije za novinare u ponedjeljak o napadu koji je izazvao bijes u Ukrajini i šire.

'Naglašavam da je nemoguće oboriti projektile Kh-22 sredstvima koja imamo u našem arsenalu', poručio je. Razlog je, rekao je Ignat, brzina masivne i 11,5 metara duge krstareće rakete poznate u NATO-u pod nazivom AS-4 Kitchen.

Iako je projektil, sa svojim raketnim motorom na tekuće gorivo, došao u proizvodnju kasnih 1960-ih, ubrzava do 3 maha - gotovo 3700 km/h - prije nego što se približi meti. U svojoj završnoj fazi roni pod strmim kutom i postiže maksimalnu brzinu veću od 4 maha - više od 4800 km/h. Primarno protubrodski projektil, Kh-22 je razvijen kao takozvani ubojica nosača zrakoplova sa sekundarnom sposobnošću udara na prioritetne statične ciljeve na kopnu.

Tijekom Hladnog rata, Kh-22 je prvenstveno bio naoružan nuklearnom bojevom glavom iako je bilo dostupno alternativno konvencionalno visokoeksplozivno punjenje. Njegova ograničena točnost u napadu s kopna značila je da je nosio nuklearnu bojevu glavu koja bi se koristila za udar protiv ciljeva koji se protežu na velikim područjima - poput aerodroma ili luka. Postojao je dugoročniji, moderniji nastavak Kh-32, a postojeća zaliha Kh-22 vjerojatno je modificirana za konvencionalnu ulogu u kopnenom napadu. Bez obzira na to, ovo su vrlo zastarjela oružja koja se koriste jednako za sijanje straha i postizanje bilo kakvih specifičnih taktičkih dobitaka.

U svibnju je TheWarZone izvijestio o prvom videodokazu upotrebe Kh-22 protiv Ukrajine. Napadi su se brzo pojačali nakon što je Rusija potrošila svoje naprednije dalekometno precizno streljivo. Početkom srpnja Kh-22 je pogodio posjećeni trgovački centar, rezultiravši velikim civilnim žrtvama. Od tada se koristi relativno dosljedno.

  • +9
Pogođena stambena zgrada u Dnipru Izvor: Profimedia / Autor: Mykola Miakshykov/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Točno ili ne, Ukrajina se nije uspjela obraniti od Kh-22, a lansira ga bombarder Tu-22M3, u NATO-u zvan Backfire-C.

'Čak ni najsuvremeniji sustavi protuzračne obrane koje imamo - naprimjer, S-300 u toj regiji - ne mogu oboriti projektil Kh-22', rekao je Ignat. Sve u svemu, Rusi su ispalili oko 210 tih projektila od 24. veljače, a nijedan nije uništila ukrajinska protuzračna obrana, dodao je. Prijašnja izvješća o tome da ih je ukrajinska protuzračna obrana srušila, nastavio je, bila su pogrešna. Neki od njih, rekao je, jednostavno su promašili mete i navedeni su kao uništeni. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u međuvremenu je zanijekao da je Rusija pogodila stambenu zgradu.