'ako varšava zatraži dozvolu'

Njemačka ministrica vanjskih poslova: Spremni smo odobriti Poljskoj slanje tenkova Leopard Ukrajini

22.01.2023 u 23:37

Bionic
Reading

Njemačka "neće biti protiv" odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje potonja uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock

"Ako zatraže to od nas, nećemo biti protiv", rekla je ministrica iz stranke Zelenih koja sudjeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima Olafa Scholza, u vezi s dopremom Kijevu tenkova njemačke proizvodnje.

"Zasad zahtjev nije poslan" iz Poljske, koja treba Berlinu poslati službeni zahtjev, dodala je ministrica u razgovoru za francusku mrežu LCI u Parizu. Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojišnici.

  • +3
Tenk Leopard Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

"Shvatila sam koliko su ti tenkovi važni, toga smo potpuno svjesni", dodala je Baerbock. Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz. Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Ponovno upitan o tome u nedjelju Parizu, na tiskovnoj konferenciji s Emmanuelom Macronom, kancelar nije jasno odgovorio, nego je tek opetovao da se o slanju oružja treba dogovarati s ukrajinskim saveznicima. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego kancelar. Na sastanku koji se u petak održao u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, zapadni saveznici Ukrajine su odgodili odluku