FARAGEOV TRIJUMF

'UKIP-ova je lija ušla u vestminsterski kokošinjac'

23.05.2014 u 19:50

Bionic
Reading

Britanske vodeće stranke u panici su je je stranka nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) ostvarila dobre rezultate na lokalnim izborima i time, čini se, načela njihovu povijesnu dominaciju, javlja u petak dpa

Prve naznake političkog 'potresa' koji je obećao čelnik UKIP-a Nigel Farage očite su u petak kad stižu prvi rezultati lokalnih izbora koji pokazuju da je ta stranka dobila više od stotinu mjesta, a čeka je i još jedna pobjeda.


Očekuje se da UKIP, koji je i na lanjskim lokalnim izborima neočekivano dobro prošao, pobijedi i na izborima za Europski parlament koji su se u Velikoj Britaniji održali u četvrtak, ali rezultati se neće znati do nedjelje.

UKIP bodove dobiva na najavama povlačenja iz Europske unije, a sad se s optimizmom okreće općim izborima dogodine. 'UKIP-ova je lija ušla u vestminsterski kokošinjac', rekao je Farage.

UKIP je prva stranka u zadnjih stotinu godina koja je krenula od nule u uspjela ozbiljno ugroziti stare britanske stranke. Iako britanski izborni sustav novim strankama otežava ulazak u parlament, sve su glavne stranke zabrinute, i konzervativci i laburisti i liberalni demokrati.

Ministrica iz redova liberalih demokrata Lynne Featherstone kaže da su političari iz etabliranih stranaka izgubili kontakt s glasačima. 'Toliko smo zaštićeni da smo izgubili ljudsku crtu'.

S druge strane, članovi UKIP-a 'uspjeli su postići da zvuče kao ljudska bića', rekla je ona za BBC.