USTAVNI SUD

Ukinuta presuda Ivi Sanaderu za Hypo i INA - MOL

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 27.07.2015 16:27
  • Objavljeno 27.07.2015 u 16:00
SUĐENJE FIMI MEDIA Ivo Sanader

SUĐENJE FIMI MEDIA Ivo Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ustavni sud objavio je na svojim stranicama odluku kojom je ukinuo pravomoćnu presudu u slučaju HYPO i INA-MOL kojom je Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od osam i pol godina

Sud navodi kako se u ovoj odluci ne ispituje je li Sanader kriv za djela ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, jer Ustavni sud za to nije nadležan. Sud je ukinuo presude zbog toga što je utvrdio da Sanaderu nisu bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonodavstvom.

'Ustavni sud je ispitivao je li u Sanaderovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom', navodi se u odluci suda.

Ustavni sud također upozorava da se odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci.

Kompletan sažetak odluke Ustavnog suda možete pročitati ovdje

Podsjetimo, prema sada već ukinutoj pravomoćnoj presudi u tzv. aferi Ina - MOL, Sanader je primio 10 milijuna eura mita u zamjenu da se mađarskom MOL-u prepuste upravljačka prava u Ini premda je tada posjedovao samo 47 posto dionica hrvatske naftne kompanije. Također je dogovorio i izdvajanje plinskog biznisa iz Ine koji je donosio gubitak mađarskoj kompaniji i na taj način oštetio hrvatsku državu. U slučaju Hypo Sanader je osuđen za ratno profiterstvo i to je do sada bio jedinstven slučaj u Hrvatskoj.

Sanader je prema toj ukinutoj presudi suda primio proviziju od 3,6 milijuna kuna, a od ljeta 1994. do jeseni 1995., kao zamjenik ministra vanjskih poslova s predstavnicima Hypo Alpe Adria Banka pregovarao je o kreditu koji Hrvatska treba uzeti kako bi kupila zgrade veleposlanstva u svijetu.

Dakle, u studenom 2012., Županijski sud u Zagrebu osudio ga je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u dva spomenuta predmeta. Za slučaj Ina - MOL dobio je 7,5 godina zatvora, a za Hypo 3,5 godine. Sanader je također bio dužan u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude vratiti 3,6 milijuna kuna protupravno stečene imovine u slučaju Hypo. Međutim, žalio se Vrhovnom sudu koji je presudu potvrdio u lipnju 2014. smanjivši jedinstvenu kaznu u ova dva slučaja na 8,5 godina zatvora.

Krunski je svjedok protiv Ive Sanadera u aferi Ina - MOL Robert Ježić, nekadašnji vlasnik Diokija i Novog lista koji je potvrdio da je preko njegove švicarske tvrtke isplaćen mito Sanaderu. Međutim, novac Sanader nikad nije preuzeo te je ostao na računu njegove švicarske tvrtke.

Iako je na sudu obećao da će novac vratiti i deponirati na poseban račun suda, Robert Ježić to nikad nije napravio. U međuvremenu se Ježić od problema u Hrvatskoj sklonio u Švicarsku. Hrvatska je u ovom slučaju raspisala i međunarodnu tjeralicu za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Tamasom Hernadijem kojemu se i sudi u odsutnosti zbog davanja mita. Hrvatska je također tužila MOL i zatražila odštetu zbog Sanaderovih ugovora pred arbitražnim sudom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!