'FAKE NEWS'

Ukinut pritvor crnogorskoj novinarki koja je širila paniku lažnim vijestima

08.01.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Crnogorskoj novinarki Anđeli Đikanović u utorak je ukinut pritvor koji joj je bio određen zbog izazivanja panike među građanima iznošenjem lažnih vijesti na portalu FOS media

Kako javljaju crnogorski mediji, pritvor novinarki ukinuo je istražni sudac podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović, a koji joj je određen na zahtjev tužiteljstva.

Tužiteljstvo je, pored kaznenog djela izazivanja panike i nereda, zatražilo pritvor za Đikanović zbog činjenice da je ona ''duži niz godina novinarka koja je pritom stekla brojne konekcije i poznanstva među osobama koje se bave javnim informiranjem'', ali i da joj je ''pored nespornog prestanka radnog odnosa dostupan veći broj medija preko kojih može objavljivati tekstove istog ili sličnog tipa''.

''Za određivanje pritvora po navedenoj pritvorskoj osnovi potrebno je postojanje psoebne okolnosti koje ukazuju da će osumnjičena ponoviti kazneno djelo. Okolnosti navedene u prijedlogu za određivanje pritvora, prema mišljenju istražnog suca, ne dovode do realnog i objektivno utemeljenog zaključka da će osumnjičena u slučaju obrane sa slobode ponoviti kazneno djelo jer se za postojanje ovog zakonske pritvorskeosnove traže posebne okolnosti, a kojih u konkretnom slučaju nema jer osumnjičena dosad nije kazneno osuđivana niti se protiv nje vode drugi kazneni postupci'', pojasnio je istražni sudac, a prenose tamošnji mediji.

Novinarka Đikanović uhićena je u ponedjeljak svega nekoliko sati nakon što je objavila tekst naslova ''FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan'' u kojem navodi da je crnogorska vlada angažirala pripadnike specijalne policije Kosova (Rosu) za slučaj nemira prosrpski orijentiranih Crnogoraca na pravoslavni Božić.

Pola sata nakon objave teksta, crnogorska vlada i policija su demantirali te navode, dok se redakcija FOS medije ispričala čitateljima pojasnivši kako im nije bio cilj izazivanje panike među građanima.

Novinarka je nakon uhićenja dala otkaz na tom portalu, dok je pred tužiteljicom Anom Kalezić negirala kazneno djelo koje joj se stavlja na teret. Pritom je naglasila da cilj teksta nije bilo izazivanje panike već objektivno informiranje crnogorske javnosti.