BIRAČKI SPISKOVI

Ukidaju se osobne s kućnim brojem 'bb'

14.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Hit ovogodišnjih lokalnih izbora bila su sela Dusina u Vrgorcu i Vinjani u Imotskom. U Dusini, vrgoračkom selu, na jednoj adresi (Dusina bb) prijavljene su 404 punoljetne osobe s pravom biranja, dok ih u Imotskom na adresi Vinjani Donji bb ima čak 820

Policijske postaje u Imotskom i Vrgorcu krenule su u oštru primjenu Zakona o prebivalištu i boravištu građana, po kojem će sve osobe s osobnim iskaznicama Dusina bb i Vinjani Donji bb morati promijeniti iskaznicu, u kojoj više ne smije biti 'bb', nego točan kućni broj.

Zakon o prebivalištu (N.N.53/91) u članku 11. kaže da osoba mora donijeti i prikazati točne podatke za prijavu, a adrese koje su 'bb' su netočne.

Katastar u Vrgorcu donio je 1992. godine Rješenja o kućnim brojevima, po kojima svaki stambeni objekt u Vrgorcu i okolici ima vlastiti kućni broj. Prikazivanje kućnog broj 'bb' je lažan podatak i osobe koje su prikazale kućni broj 'bb', prema slovu zakona, mogle bi za to bit kažnjene.

Ovakve nepravilnosti, koje se nalaze u MUP-ovoj evidenciji, prenijele su se tako i na biračke spiskove, jer Policija dostavlja Matičnom uredu podatke o osobnim ispravama koji se upisuju u birački spisak.

Sve osobe s kućnim brojem bb na biračkom spisku su se pojavile kao '00', a osim spomenute Dusine i Vinjana postoji cijeli još niz sela koja na jednoj adresi imaju po stotine osoba, što je uzrokovalo zbrku i sumnju u ispravnost tih evidencija.

Ovo MUP-ovo striktno poštivanje zakona moglo bi biti početak sređivanja evidencija i biračkih spiskova, koje izbije u prvi plan uvijek pred neke izbore.