PRAVILNIK U JAVNOJ RASPRAVI

Ukida se povratna naknada na boce za mlijeko i jogurt

22.04.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u javnu raspravu do 20. svibnja pustilo novi Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se, između ostalog, predviđa ukidanje povratne naknade od pola kune na plastičnu ambalažu od mlijeka i ostalih tekućih mliječnih proizvoda, primjerice jogurta.

Naknada i dalje ostaje za ambalažu alkoholnih i bezalkoholnih pića, vodu, voćne sirupe i ostalo, u plastičnoj i staklenoj, odnosno aluminijskoj ambalaži, zapremine veće od 0,2 litre, no čini se, ne zadugo.

Kako piše Novi list, ukidanje naknade na plastičnu ambalažu za mlijeko mogao biti prvi korak prema potpunom ukidanju povratne naknade za plastične boce, budući da se od građana očekuje da će uskoro na "zelenim otocima" sortirati i odlagati sav otpad koji je sad u sustavu povratne naknade.

Ipak, za očekivati je da bi od najranije 1. lipnja i trgovci za 50 lipa trebali spustiti cijenu mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda jer od tada više najvjerojatnije postojati povratna naknada na njihovu ambalažu.