VELIKI JUBILEJ

Ujedinjeno Kraljevstvo slavi 60 godina vladavine Elizabete II

02.06.2012 u 14:05

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo je u subotu pod obilnom kišom započelo četverodnevnu svečanost povodom 60 godina vladavine kraljice Elizabete, što je tek drugi dijamantni jubilej u povijesti britanske monarhije, nakon jubileja kraljice Viktorije 1897. godine.

"Neka slavlje počne", stoji na naslovnici Timesa koji je ovom događaju posvetio više stranica. "Tijekom šest desetljeća, kraljica je bila simbol stabilnosti. Njezina nesebična predanost zaslužuje naše hvale tijekom ovog četverodnevnog vikenda", dodaje Times u svom uvodniku.

Daily Mail se poigrao riječima i na naslovnici stavio "Jubilation" (kovanica od riječi Jubilee i Celebration). Daily Express je kraljici zaželio "božanstveni jubilej" s komentarom: "zaslužujete ga".

The Sun je također oduševljeno napisao: "Ne budite se svakog jutra, u osvit jednog dana koji će biti upisan u povijesne čitanke".

Mediji su također objavili i sliku mlade kraljice Elizabete u veljači 1952., u trenutku kada je saznala da je preminuo njezin otac, kralj George VI. Do sada neobjavljenu fotografiju mlade Elizabete tužnog lica i izgubljenog pogleda snimio je Vojvoda od Edinburgha u zrakoplovu, na putu kući iz Kenije, a BBC ju je prvi prikazao u petak navečer.

U 13 sati će, u samom središtu Londonu te ostalim dijelovima zemlje, početak proslave godišnjice okrunjenja Elizabete 2. lipnja 1953. biti najavljen plotunom. Kraljica, velika ljubiteljica konja, isti će dan nazočiti poznatoj konjičkoj utrci Epsom Derby. Kako niti jedan njezin konj ne sudjeluje u utrci, kraljica će, zaključuju mediji, u potpunosti i bez stresa moći uživati u tom spektaklu.

Organizatori poručuju da ih nikakva kiša neće omesti. Uostalom, tvrde, i njezina je krunidba bila popraćena velikom kišom. "Loše vrijeme nas neće spriječiti da živimo ovaj trenutak povijesti", poručili su.

Vrhunac spektakla će biti parada od 1.000 brodova na Temzi u nedjelju, a u kraljevskoj, crveno-zlatnoj barci ukrašenoj cvijećem provozat će se rijekom uz kraljicu Elizabetu njezin suprug Filip, i članovi kraljevske obitelji Charles i Camilla, William i Kate te Harry.

Jubilej će na otvorenom slaviti oko šest milijuna ljudi. U ponedjeljak će se ispred Buckinghamske palače održati koncert i piknik u vrtovima palače. Utorak će biti tradicionalniji: tradicionalna misa u katedrali Saint Paul i kraljevska procesija ulicama Londona.

I na kraju, a ne manje važno, državni će službenici za dijamantni jubilej dobiti pet slobodnih i u potpunosti plaćenih dana.