indeks zdravog starenja

Ravnoteža mirovinskog sustava; Britanci će morati raditi do 71. godine

05.02.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Dob umirovljenja u Velikoj Britaniji morat će biti povišena na 71 godinu do 2050. kako bi se očuvala ravnoteža u mirovinskom sustavu te zemlje, priopćio je u ponedjeljak britanski ogranak Međunarodnog centra za dugovječnost (ILCUK)

Većina država koje dobro stoje na indeksu zdravog starenja tog istraživačkog centra, poput Ujedinjenog Kraljevstva, „imaju stanovništvo koje brzo stari”, što znači da se umanjuje udio radno sposobnih u društvu.

U otočnoj zemlji će se dob umirovljenja trebati povisiti na 70 ili 71, u odnosu na 66 koliko iznosi danas, kako bi se zadržao sadašnji odnos broja zaposlenih i umirovljenih, zaključuje ILCUK u svom istraživanju.

Ujedinjeno Kraljevstvo isplaćuje državnu mirovinu koja trenutno prosječno iznosi 238 eura tjedno, a većina britanskih umirovljenika prima i privatnu mirovinu.

Dob umirovljenja Britanaca trenutno iznosi 66 godina, no određeno je povećanje na 67 godina između 2026. i 2028. godine, a od 2044. na 68. U Francuskoj je dob umirovljenja prošle godine povišena sa 62 na 64 godine.

Iako je produženje radnog vijeka jedno rješenje, istraživanja pokazuju da „je sa sedamdeset godina samo 50 posto” ljudi radno sposobno, stoji u izvješću.

ILCUK stoga poziva vladu da se usredotoči na sprječavanje zdravstvenih problema, ne samo kod treće dobi, nego i kod radno sposobnih. U UK-u je tijekom pandemije koronavirusa značajno narastao broj radno nesposobnih radi kroničnih bolesti.

Ako se Britanci „ranije suoče sa zdravstvenim problemima” problem će postati još veći jer će se stvoriti dodatni pritisak na tržište rada, zdravstveni i socijalni sustav.

Smanjenje radno aktivne populacije stvara i „velike nedostatke radne snage koji se moraju nadoknađivati” imigracijom, što nije dugoročno rješenje te je štetno za zemlju koja je odredište, ali i za državu podrijetla, tvrde istraživači britanskog centra.