pozvao na odgovor

Sunak: Ekstremisti potkopavaju britansku demokraciju

01.03.2024 u 22:18

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak u petak je rekao kako islamistički i krajnje desni ekstremisti namjerno potkopavaju britansku multietničku demokraciju, pozvavši pritom na snažniji odgovor protiv govora mržnje i kriminala.

Britanski zastupnici ovaj su tjedan dobili dodatna sredstva radi svoje sigurnosti, nakon što je dio njih dobio prijetnje zbog podrške izraelskoj operaciji u Pojasu Gaze.

„Strahujem da se namjerno potkopava naše veliko postignuće izgradnje najuspješnije multietničke i multikonfesionalne demokracije na svijetu”, rekao je Sunak u govoru pred uredom u Downing Streetu, dodajući kako je zabilježeno „šokantno povećanje ekstremističkih disrupcija i kriminala”.

Sunak je kazao kako ljudi imaju pravo prosvjedovati i tražiti zaštitu civila u Gazi, no kako to ne smiju koristiti da bi izražavali podršku Hamasu. Najavio je da od policije želi ne samo da „upravlja tim prosvjedima”, nego i da ih nadzire. 

Dodao je da se „islamistički ekstremisti i krajnja desnica međusobno hrane i ohrabruju” te da su to dvije strane „iste ekstremističke medalje”. Upozorio je one koji su u zemlji s vizom da bi mogli biti deportirani ako odluče „širiti mržnju”. 

Sunak, koji podržava izraelsko djelovanje u Pojasu Gaze, rekao je i kako je izbor veterana ljevice Georgea Gallowaya u parlament „više nego alarmantan”, optuživši ga za negiranje zločina 7. listopada. 

Galloway je odgovorio da je i on sam bio napadnut 2014. godine. 

„Ja sam protiv ekstremizma i nasilja kao i svi drugi, vjerojatno i malo više zbog mog osobnog iskustva”, kazao je. 

Sunak je u govoru poručio kako je vrijeme za jedinstvo u borbi protiv „sila razdora” i „tog otrova”. 

„Moramo se suprotstaviti ekstremistima koji nas žele razdvajati”.