anketa

Ujedinjene Kraljevine za deset godina može više neće biti, misli polovina ispitanika

08.11.2019 u 14:49

Bionic
Reading

Ujedinjena Kraljevina (UK) možda za deset godina više neće postojati u sadašnjem obliku, vjeruje polovina njezinih građana prema anketi Ipsos MORI o čemu su u petak izvijestili mediji

Rezultati referenduma iz 2016. o izlasku UK-a iz Europske unije zategnuli su odnose između Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske jer su Škotska i Sjeverna Irska glasale za ostanak, a Engleska i Wales za izlazak iz EU-a.

Kako se bliži 31. siječnja, najnoviji rok za Brexit, koji je više puta bio odgađan, sve su češći zahtjevi za provedbom referenduma o neovisnosti Škotske, odnosno za ujedinjenjem Sjeverne Irske, koja je dio UK-a, s Republikom Irskom, samostalnom državom i članicom EU-a.

Škoti su na referendumu 2014. godine s 55:45 odbacili zahtjev za neovisnost.

Anketa instituta Ipsos Mori pokazala je da 50 posto ispitanika misli kako UK-a neće više biti za 10 godina, a 2014. tako je mislilo samo 43 posto ispitanika.

Nadalje, samo 29 posto vjeruje da će UK za deset godina opstati u sadašnjem obliku i to je pad u odnosu na 45 posto iz ankete provedene 2014.

Sudbina Unije, koja seže u 1707. kada je potpisan Ugovor o parlamentarnoj uniji Engleske i Škotske, neizvjesna je po mišljenju ispitanika kojih 42 posto vjeruje da će za pet godina UK postojati, a 44 posto da neće.

'Britanska javnost danas je još podijeljenija u pogledu budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva nego 2014. kada se intenzivno o tome raspravljalo tri mjeseca do referenduma o neovisnosti Škotske', rekla je Emily Gray iz instituta Ipsos MORI Škotska.

Anketa jer obuhvatila 1001 osobu stariju od 18 godina diljem Velike Britanije, a provedena je od 25. do 28. listopada.