KAMPANJA U BRITANIJI

'Uhitite papu Benedikta!'

12.04.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Britanski biolog i slavni ateist Richard Dawkins pokrenuo je inicijativu za uhićenjem pape Benedikta, da se na taj način suoči s pitanjima oko skandala Katoličke crkve u vezi seksualnog zlostavljanja djece

Dawkins je kao znanstvenik i gorljivi kritičar religije zatražio pravnike specijalizirane za pitanja ljudskih prava da ispitaju je li moguće podnijeti kaznenu prijavu protiv pape. Papa Benedikt XVI. će od 16. do 19. rujna doći u četverodnevni posjet Velikoj Britaniji, što će biti prvi posjet pape toj zemlji od 1982. kada je na Otoku bio Ivan Pavao II.

Katolička crkva odbacila je tvrdnje da je Papa pomogao prikriti zlostavljanja svećenika te je Vatikan pri tome optužio medije da kleveću Papu i vode sramotnu kampanju protiv njega.

Richard Dawkins i britansko-američki autor Christopher Hitchens angažirali su odvjetnike Geoffreya Robertsona i Marka Stephensa da istraže načine za poduzimanje pravnih akcija protiv Pape.U e-mailu agenciji Reuters, Stephens je objasnio da postoje tri moguća pristupa: žalba Međunarodnom sudu pravde u Nizozemskoj, privatni ili javni progon za 'zločin protiv čovječnosti' ili civilna tužba.

Oni će pokušati dokazati da Papa nema diplomatski imunitet od progona kao čelnik neke države, jer Vatikan ima 'trajni status promatrača' u UN-u, a ne puno članstvo i pravo glasa.

Dawkins, inače autor izuzetno popularnih knjiga 'Iluzija o Bogu' i 'Sebični gen', izjavio je za Sunday Times da sumnja u to da su zlostavljanja djece od crkvenih službenika bila zataškana.Hitchens, autor knjige 'Bog nije velik' rekao je: 'Ovaj čovjek nije iznad ili izvan zakona. Zlostavljanje djece zločin je u bilo kojem zakonu.'