na jugu njemačke

Uhićeni zbog pokušaja formiranja plaćeničke vojske

20.10.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Na jugu Njemačke u srijedu su uhićena dvojica bivših pripadnika Bundeswehra pod optužbom da su pokušali oformiti oružane postrojbe koje bi sudjelovale u sukobima u Jemenu, priopćilo je Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu

„Arend-Adolf G. i Achim A. se sumnjiče da su pokušali oformiti privatne paravojne postrojbe koje bi se borile u Jemenu s ciljem ‚postizanja mira‘ i mirovnih pregovora između sukobljenih pripadnika naroda Huti i jemenske vlade“, stoji u priopćenju Glavnog državnog tužiteljstva.

Pritom je, kako se navodi, osumnjičenima bilo jasno da bi tijekom tih akcija moglo doći do sukoba sa smrtnim posljedicama.

Dvojica uhićenih su već kontaktirala nekoliko bivših pripadnika njemačkih oružanih snaga i policije kojima su obećavali plaću od 40.000 eura mjesečno.

Policija je izvršila pretrese u stanovima još nekoliko osoba za koje se sumnja da su se nalazile u kontaktu s osumnjičenima u vezi s novačenjem u paravojne postrojbe.

Prema njihovoj zamisli, paravojne snage je trebala financirati vlada Saudijske Arabije.

Kako se navodi u priopćenju odvjetništva, ponovljeni pokušaji ostvarivanja kontakta s vlastima u Rijadu su „ostali neuspješni“. Dugoročna ideja organizatora je sudjelovanje u vojnim sukobima diljem svijeta kao plaćenička vojska.

Vlasti su do informacija o formiranju paravojnih postrojbi došle preko Njemačke vojne obavještajne službe (MAD). Prema pisanju magazina Der Spiegel, jedan od vojnika Bundeswehra, kojeg su osumnjičeni pokušali pridobiti za svoje paravojne postrojbe, obratio se vojnim vlastima.