ratom razorena država

Macron: Erdogan želi da iz Libije odu strani plaćenici

14.06.2021 u 20:52

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak kako je dobio uvjeravanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da želi da svi strani plaćenici napuste libijski teritorij čim prije moguće.

"Složili smo se da ćemo raditi na povlačenju (stranih plaćenika). To ne ovisi samo o nama dvojici. No mogu vam reći da je predsjednik Erdogan tijekom našeg sastanka potvrdio svoju želju da strani plaćenici, strane milicije, koje djeluju na libijskom tlu, napuste (Libiju) čim prije", rekao je Macron na konferenciji za medije na kraju samita NATO-a u Bruxellesu.

Macron je to izjavio nakon što se po prvi put u zadnjih godinu dana našao licem u lice s turskim predsjednikom dok su istodobno snažno porasle napetosti između dviju članica NATO-a upravo zbog sukoba u Libiji.  

Turska je u Libiji rasporedila svoje snage na temelju sporazuma o vojnoj suradnji potpisanog s Vladom nacionalnog sporazuma (sa sjedištem u Tripoliju),  pomažući joj u odbijanju napada snaga iz istočne Libije. Također je poslala tisuće sirijskih boraca u Libiju.