RECENZIRAO I PRIMORCA

Uhićeni sudski vještak htio 2009. upravljati Rijekom

11.04.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Alan Bosnar, specijalist sudske medicine i predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci, koji je jučer uhićen, osumnjičen je za primanje mita u iznosu od najmanje 320.000 kuna u više navrata, u proteklih pet i pol godina

'Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja te izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u vezi počinjenja više kaznenih djela primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv jedne osobe koja je uhićena u Rijeci', objavljeno je sinoć na stanicama USKOK-a.

Bosnar je u proljeće 2009. godine bio jedan od dvojice kandidata HDZ-a za dogradonačelnika Rijeke.

Ne navodeći ni inicijale, što je najčešće slučaj, u priopćenju USKOK-a dalje se navodi kako je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni hrvatski državljanin, rođen 1961. godine, od rujna 2007. do travnja 2013. u Rijeci u više navrata primio mito u iznosu od najmanje 320.000 kuna, te da je u istom razdoblju počinio više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kojima je sebi i drugim osobama pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 480.000 kuna.

Riječanin Alan Bosnar, suprug i otac jedne kćeri, uhićen je u 52. godini života. U svojoj 27. godini postao je doktor medicine, u 33. magistar znanosti i specijalist sudske medicine, u 38. doktor znanosti, u 42. docent, a tri godine kasnije i izvanredni profesor.

Do uhićenja je 19 godina obnašao dužnost stalnog sudskog vještaka iz područja sudske medicine te mrtvozornika Primorsko-goranske županije, a proteklih devet godina bio je predstojnik Zavoda i pročelnik Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci. Na tom fakultetu je četiri godine, od 2008, bio i prodekan za poslovne odnose.

Biografija Alana Bosnara obiluje nagradama i priznanjima, članstvima i nastavnim aktivnostima. Sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata te na brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima, a bio je pozivan kao gostujući znanstvenik u Ljubljanu, Zagreb i Split. Napisao je mnogo znanstvenih radova te je recenzent knjiga 'Primjena analize DNA u sudskoj medicini i pravosuđu' i 'Analiza DNA u sudskoj medicini i pravosuđu', autora Dragana Primorca.

U gradu na Rječini, ali i šire, malo tko za njega ne zna, stoga i ne čudi da je vijest o njegovom uhićenju, iznenadivši mnoge, snažno odjeknula. Je li učinio nedjela koja mu se stavljaju na teret, najvjerojatnije će se utvrditi u sudskom postupku. Zasad se čeka odluka suca istrage Županijskog suda u Rijeci o određivanju istražnog zatvora protiv njega, za koju je USKOK podnio prijedlog.