MOZAK NAPADA NA PARIZ

Uhićeni Abdeslam surađuje s policijom, Interpol poziva na oprez

19.03.2016 u 18:14

Bionic
Reading

Ključni osumnjičenik za atentate u Parizu Salah Abdeslam odbit će izručenje u Francusku, rekao je u subotu u Bruxellesu njegov odvjetnik Sven Mary i dodao da njegov klijent pritovren prema belgijskom pravosuđu surađuje u istrazi. Interpol je pak u subotu savjetovao 190 zemalja članica povećani oprez na granicama i ocijenio da bi suučesnici ključnog osumnjičenika za napade u Parizu mogli pokušati pobjeći.

"On surađuje s belgijskim pravosuđem. U sklopu europskog uhidbenog naloga prema kojem je Francuska zatražila njegovo izručenje, sada vam mogu reći da ćemo odbiti njegovo izručenje u Francusku", izjavio je odvjetnik novinarima nakon saslušanja u sjedištu savezne policije u Bruxellesu.

Belgijsko pravosuđe podignuloje optužnicu protiv 26-godišnjak Abdeslama koji je u istrazi priznao da je bio u Parizu 13. studenoga 2015., kada su izvedeni bombaški i oružani napadi na restorane, barove, stadion i koncertnu dvoranu Bataclan u kojima je ubijeno 130 ljudi, rekao je Sven Mary.

Abdeslam, koji je postao najtraženiji europski kriminalac pošto je uspio pobjeći iz Francuske nakon napada, uhićen je u petak u Belgiji.

Prebačen je u pritvor s još četiri osobe, među njima tri člana obitelji koja mu je pružila utočište u Molenbeeku, četvrti Bruxellesa u kojoj je odrastao i živio prije napada.

Skrivao se u stanu prijatelja svoje majke, navodi belgijska mreža RTBF.

Zbog Abdeslamovih suučesnika Interpol poziva na povećani oprez na granicama

"Interpol savjetuje povećani oprez na graničnim kontrolama jer bi uhićenje Salaha Abdeslama moglo potaknuti nekog suučesnika da pokuša pobjeći u Europu ili drugdje", prema priopćenju međunarodne policijske organizacije, sa sjedištem u Lyonu.

Salah Abdeslam (26), ključni osumnjičenik za atentate 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, uhićen je u petak u Molenbeeku u Belgiji, ali drugi osumnjičenici i dalje izmiču policiji. "Bitno je da zemlje nastave surađivati i provode precizne kontrole", inzistira Interpol.

Interpol je pozvao svoje članice da koriste baze podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) koji sadrže podatke o 250.000 iračkih i sirijskih izgubljenih ili ukradenih putovnica.

U toj bazi podataka je i sirijska putovnica pronađena blizu nogometnog stadiona Stade de France nakon atentata 13. studenoga, a bila je registrirana u travnju 2014., podsjeća Interpol.

Francuska: Uhićenje veliki udarac Islamskoj državi u Europi

Uhićenje ključnog osumnjičenika za atentate u studenom u Parizu, Salaha Abdeslama u petak u Bruxellesu je veliki udarac terorističkoj organizaciji IS u Europi, ocijenio je u subotu francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"Prošlotjedne operacije su omogućile onesposobljavanje nekoliko osoba koje su dokazale da su krajnje opasne i odlučne", rekao je ministar u Elizejskoj palači.

"Salah Abdeslam će odgovarati za svoja nedjela francuskom pravosuđu", dodao je ministar.

Za ključnog počinitelja najkrvavijih atentata ikada počinjenih u Francuskoj, Salaha Abdeslama francuski je sud izdao 24. studenoga 2015. europski uhidbeni nalog, što će pojednostaviti izručenje francuskom pravosuđu.

Pomoću europskog uhidbenog naloga se izbjegava standardna međunarodna procedura, izručenje, koje je često kompliciranije i nesigurno.

Cazeneuve je podsjetio da je "u sklopu procedura pokrenutih nakon napada 13. studenoga, 10 osoba ispitano, od kojih 2 u Francuskoji i 8 u Belgiji" i dodao da se još aktivno traže i druge osobe.

On je pozdravio besprijekorni angažman belgijskih vlasti posebice potjeru za Abdeslamom, kao i dobru suradnju francuskih i belgijskih službi.

U Francuskoj je od početka godine privedeno 74 osoba, 37 je ispitano i 28 je u zatvoru, rekao je ministar unutarnjih poslova.