STRAVA NA OTOKU

Uhićen hvarski svećenik zbog spolne zloporabe djeteta

23.05.2018 u 20:59

Bionic
Reading

Zbog sumnje u kazneno djelo bludne radnje i spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, policija je u utorak uhitila 72-godišnjeg svećenika s otoka Hvara

Za prvo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od jedne do tri godine zatvora, a za drugo zatvor u trajanju do osam godina. Kako doznaje Jutarnji.hr navodno se radi o više kaznenih djela počinjenih u duljem vremenskom razdoblju na štetu jedne djevojčice.

Nakon privođenja na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, uhićeni je svećenik ispitan te je sudac istrage odredio mjeru opreza – obveze javljanja u policijsku postaju te zabranu uspostavljanja kontakta i približavanja žrtvi, iako je ODO tražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela.

Hvarska biskupija u vezi s uhićenjem i započetim kriminalističkim istraživanjem svećenika te biskupije osumnjičenoga za pedofiliju, izražava žaljenje te suosjećanje sa žrtvom i njezinom obitelji.

Kako se navodi u današnjem priopćenju, biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednog klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika.

U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima, navodi se u priopćenju. "Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", stoji u priopćenju Hvarske biskupije kojeg je prenijela Informativna katolička agencija (IKA).

Prema pisanju lokalnih medija Gradsko vijeće Staroga Grada osumnjičenog je svećenika prije dvije godine nagradilo je nagradom za životno djelo.

Sudac istrage ga je nakon saslušanja kasno popodne pustio na slobodu, uz mjeru opreza, pa se tako redovno mora javljati policiji i ne smije doći ni u kakav kontakt s maloljetnicom čija ga je majka prijavila.