PARTNER VINKA MLADINEA

Uhićen dalmatinski 'kralj otpada'

21.01.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Miho Zrnić Marinović, vlasnik zadarske tvrtke "Odlagalište sirovina" uhićen je u Zadru i prevezen u Zagreb, gdje je jutros u sjedištu USKOK-a počelo njegovo ispitivanje, a neslužbeno se doznaje da je pod istragom zbog poslovanja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je bivši direktor Vinko Mladineo jedan od osumnjičenih u aferi Fimi media

Za sada je nepoznato za što se sumnjiči "dalmatinskog kralja otpada", kako su Zrnić Marinovića prozvali mediji, a nešto više trebalo bi biti poznato nakon njegova ispitivanja kada se očekuje priopćenje USKOK-a.

Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da će USKOK vjerojatno od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti jednomjesečni istražni zatvor za zadarskog poduzetnika.

Njegova tvrtka, koja ima podružnice u Zagrebu, Hvaru i Vranjicu javnosti je postala poznata po sanaciji bazena lužine tvornice glinice u Obrovcu vrijednoj 80 milijuna kuna, zatim čišćenju u šibenskim tvornicama lakih metala, elektroda i ferolegura (TLM i TEF) te sanaciji azbestnog otpada u Vranjicu. Te poslove Zrnić Marinović sklapao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega su nekadašnjeg direktora Mladinea ekološke udruge prozivale za namještanje poslova zadarskom poduzetniku.

Od uhićenja Mladinea u aferi Fimi media, u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje državnog novca preko marketinške agencije, USKOK istražuje i poslovanje Fonda.

Po pisanju medija, Fond je pod ravnanjem Mladinea Zrnićevu tvrtku angažirao na poslovima vrijednim više od 300 milijuna kuna, a 2006. je tvrtka "Odlagalište sirovina" imala prihode od 20-ak milijuna kuna.

Do kraja dana biti će poznato hoće li se Zrnić Marinović pridružiti Mladineu u zatvoru u Remetincu u kojemu je bivši čelnik Fonda od studenoga prošle godine. Sudac istrage jučer je Mladineu na još mjesec dana produljio istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na preostalih šest svjedoka koje USKOK još mora ispitati.

Mladinea se tereti da je s tvrtkom Fimi media Nevenke Jurak zaključivao ugovore kojima se izvlačio novac iz Fonda, pri čemu je Fond navodno oštećen za više od pet milijuna kuna.

Prije Mladineova uhićenja za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava USKOK je osumnjičio 15-ak osoba, među kojima je i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, sada pritvoren u Austriji. Šteta se nakon nekoliko proširenja istrage popela na više od 80 milijuna kuna.

Od svih osumnjičenih u aferi "Fimi media" u Remetincu su, osim Mladinea, jedino još bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dvojica bivših predsjednika uprave HAC-a Mario Crnjak i Jurica Prskalo. Zbog sumnje da su iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna istražni im je zatvor za dva mjeseca produljen 18. studenoga, kada je iz Remetinca pušten njihov kolega Josip Sapunar.