SKANDAL U DUBROVNIKU

Uhićen aktivist koji tvrdi da ga je tukla policija

04.08.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Slučaj dubrovačkog medicinskog tehničara Antuna Žeravice, koji će danas završiti kod pritvorskog nadzornika zbog optužbi da je prilikom uhićenja ozlijedio dvojicu policajaca, mogao bi imati dvostruki sudski epilog, jer je i njegov odvjetnik najavio tužbu protiv policije

Žeravičin odvjetnik, Krešimir Škarica, kazao je da se radi o slučaju u kome je policija prekoračila ovlasti i upotrijebila silu te najavio tužbu protiv policajaca.

Istovremeno dubrovačka policija izvijestila je da je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 37-godišnjeg Žeravicu osumnjičila za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Ističu da je u četvrtak oko 3.10 sati, na dubrovačkom Stradunu, Žeravica počeo vrijeđati dvojicu policajaca te im odbio dati dokumente kada su pokušali provjeriti njegov identitet.

Unatoč upozorenju, nastavio je s činjenjem prekršaja, pa je uhićen. Budući se opirao uhićenju 'pružajući aktivni otpor', nad njim su, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, uporabljena sredstva prisile, navodi se u službenom izvješću.

Dodaju da je Žeravica pritom ozlijedio dvojicu policajaca - jednog udarivši iznad lijevog oka sredstvima za vezivanje koje mu je prethodno policijski službenik stavio na ruku, a drugog zatvorenom šakom u lice.

Potom je pokušao i pobjeći, no policajci su ga ulovili i odveli u postaju, gdje mu je izmjereno više od promila alkohola u krvi.

Žeravica se tada požalio na zdravstveno stanje pa je odveden u dubrovačku bolnicu gdje je zadržan na promatranju, dok je za dvojicu policajaca utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.

U policiji kažu da je Žeravica liječničku pomoć ponovno zatražio kada je mu je, nakon puštanja iz bolnice, u petak rečeno da će biti predan pritvorskom nadzorniku, pa je na liječničkoj skrbi zadržan do danas.