SPORAN SRUKOV STAN

Ugovor ZAMP-a i HRT-a ide Državnom odvjetništvu?

13.06.2014 u 14:40

Bionic
Reading

Nadzorni odbor HRT-a danas nije odlučivao o davanju suglasnosti na sklapanje ugovora između HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja, a nova sjednica na kojoj će se odlučivati o tom 67,5 milijuna kuna teškom trogodišnjem ugovoru zakazana je za 23. lipnja. Tportal doznaje da do formalnog glasanja nije došlo jer se u raspravi dvoje članova NO-a izjasnilo za davanje suglasnosti, a dvoje je izrazilo rezerve i zatražilo dodatna očitovanja

Prema saznanjima tportala, sklapanje ugovora sa HDS ZAMP-om  podržavaju predsjednik NO-a Viktor Gotovac i član Svetozar Sarkanjac, dok članovi Dražen Rajković i Mario Raguž traže od ravnatelja poslovanja HRT-a Borisa Sruka da se očituje o optužbama da je sukobu interesa. Podsjetimo, Sruk navodno živi u stanu nad kojim hipoteku ima HDS, a upravo je on sudjelovao u pregovorima u sklapanju ugovora između HRT-a i HDS-a.

Na upit tportala o potencijalnom sukobu interesa, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odgovorilo je nakon sjednice da Boris Sruk, povodom obavljanja funkcije ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a nije dužnosnik u smislu ZSSI-a, stoga Povjerenstvo nije nadležno postupati u ovom slučaju.

'Obzirom da HRT obavlja djelatnost od javnog interesa, važno da unutar svojih procedura donošenja odluka osigura najviši stupanj transparentnosti i deklariranja svih onih okolnosti koje bi mogle dovesti u sumnju da su na proces donošenja odluka utjecali ili mogli utjecati privatni interesi. No utvrđivanje eventualnih spornih okolnosti u konkretnom slučaju, ne spada u djelokrug rada ovog Povjerenstva', odgovorila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Pojedini članovi Nadzornog odbora razmišljaju da slučaj predaju Etičkom povjerenstvu HRT-a, a u konačnici i DORH-u.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je članovima NO-a jučer uputio prosvjednu notu protiv člana Mate Radeljića, na sjednici je rekao da razmatra prijavljivanje istog Saboru, kaže izvor tportala. Radeljić, koji se danas nije pojavio na sjednici jer nije želio odlučivati o ugovoru dok se o potencijalnom sukobu interesa nije izjasnilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ranije je upozorio javnost da su članovi NO-a materijal o ugovoru dobili svega 20 sati prije prethodne sjednice. Na njegovu inicijativu, s dnevnog reda sjednice tada je skinuta točka o davanju suglasnosti za ugovor, a kako se o tome ni danas nije glasalo, 23. lipnja bit će treći pokušaj da se osigura potrebna suglasnost.

Radman zamjera Radeljiću što je u javnost samostalno iznio detalje o ovom slučaju na što, prema odredbama Poslovnika o radu NO-a HRT-a, navodno nije imao pravo. Tim povodom danas se u Saboru očitovao i HDZ, najavljujući da će tražiti ostavku ravnatelja Gorana Radmana. Više o tome možete doznati u izvještaju naše saborske izvjestiteljice Maje Šurine