A DJECA TRPE

Udruge protiv ukidanja spolnog odgoja u školama

29.12.2008 u 15:19

Bionic
Reading

Predstavnici građanske inicijative "Potpisujem deklaraciju", koja okuplja 60-ak nevladinih organizacija, nezadovoljni su što se prekida 'Grozdov' program zdravstvenog i spolnog odgoja svega nekoliko mjeseci od eksperimentalnog uvođenja u 15-ak škola

"Mijenjanje strategije o zdravstvenom i spolnom odgoju bila bi nedosljednost i tu bi najviše trpjela djeca. Zato vjerujemo da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uzeti u obzir naše argumente, jer je neupitno da su ti programi potrebni", rekao je LadislavIlčić, predsjednik udruge "Grozd" (Glas roditelja za djecu) na konferenciji za novinare u Tribinama Grada Zagreba.

Predstavili su i peticiju s više od 200.000 potpisa građana prikupljenih tijekom prosinca u brojnim hrvatskim gradovima povodom 60. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

"Vidljivo je da veliki broj hrvatskih građana želi stati u obranu života, braka, obitelji, roditeljskih prava i drugih vrednota i da ih promatra onako kako je to izraženo Općom deklaracijom i tom peticijom", istaknuo je Ilčić. Uz ostale, u ime roditelja podržala ga je i liječnica Agata Ladić jer smatra da 40.000 roditelja koji su dali potporu programu "Grozd" imaju pravo odlučiti o načinu odgoja svoje djece.

Najavili su da će s rezultatima peticije upoznati i hrvatske državne vlasti, a zatim peticiju predati Europskom forumu za ljudska prava i obitelj, koji je i pokretač peticije u Europi, a u tome su ih podržali predstavnici najznačajnijih vjerskih zajednica u Hrvatskoj: katoličke, islamske i pravoslavne.

Msgr. Vlado Košić, predsjednik Komisije HBK "Justitia et Pax" izrazio je zadovoljstvo podrškom građana stajalištima iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, ali i nezadovoljstvo stanjem tih prava u Hrvatskoj.

Pritom je podsjetio kako je Zakon o pobačaju, koji je u Hrvatskoj na snazi od 1978., jedan od najliberalnijih u Europi i da još uvijek ništa nije učinjeno da se to promjeni te na Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim se, smatra, ugrožava obitelj te očekuje da će se taj zakon uskoro revidirati.

Msgr. Košić se osvrnuo i na Zakon o trgovini kojim će od 1. siječnja 2009. biti zabranjen rad trgovina nedjeljom te izrazio "duboko nezadovoljstvo pristranošću HTV-a koji se svrstao protiv te zabrane".

"To ukazuje na korupciju na HTV-u", kazao je i ustvrdio da bi javna televizija trebala odražavati mišljenje javnosti, a ne podupirati interese krupnog kapitala.

Pritom navodi da je HTV dao više prostora onima koji osporavaju zabranu rada nedjeljom i predstavnicima nekih trgovačkih lanaca, nego onima koji to podržavaju, odnosno argumentima radnika i vjernika te najavio izjavu "Justitia et Pax" o tim pitanjima.