liječnički izbori

Udruga ugovornih ordinacija traži dopisno glasovanje u Liječničkoj komori: Svjedočimo smicalicama koje nikome od nas nisu na čast

15.05.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) zatražila je u srijedu da se izbori u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) za predsjednika i tijela komore održe na dosadašnji, dopisni način umjesto elektronskim putem, odnosno da se odgode dok se ne osigura demokratski i transparentni način glasovanja

"Svatko od nas ima pravo dobiti izborni listić na kućnu adresu i svojevoljno izabrati kandidate kojima će pokloniti povjerenje. U tome bi trebali imati punu podršku vodstva HLK-a, umjesto toga svjedočimo smicalicama koje nikome od nas nisu na čast", navodi u priopćenju predsjednica udruge Josipa Rodić.

HUUGO stoga traži održavanje izbora u HLK-u na već poznati način, dostavom izbornog listića putem Liječničkih novina, ukidanje obveznog članstva te vraćanje iznosa članarine prema ukupnim prihodima liječnika.

"Tražimo prekidanje ove farse oko izbora u HLK-u i odgodu izbora dok se ne osiguraju demokratski modeli transparentnog načina izbora", kaže se u priopćenju.

HUUGO tvrdi da članovi Komore nisu informirani o elektronskom glasovanju, te pita kako je moguće da su se dogodile promjene u načinu glasovanja, a da članstvo o tome nema saznanja.

Po podacima iz HLK-a, pravo glasa ima 19.196 liječnika, dosad je podijeljeno 12.416 elektronskih iskaznica, koje su preduvjet za glasovanje, a u tijeku je izrada novih. Za dopisno glasovanje do krajnjeg roka 19. travnja prijavilo se 2247 članova Komore.