ZAHTJEV SABORU

Udruga branitelja traži smjenu Furia Radina

17.11.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Istarska podružnica Udruge branitelja Zavjet uputila je Saboru zahtjev za smjenom predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furia Radina

Povod zahtjevu Udruge branitelja je reagiranje saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furia Radina u slučaju Marize Labinjan, novigradske učiteljice Talijanske osnovne škole koja ipak nije postala ravnateljicom iako ju je Školski odbor u dva natječaja izabrao.


Da li je bilo diskriminacije, utvrđuju DORH i policija, no već samo saslušavanje 15-ak pripadnika talijanske manjine izazvalo je oštru reakciju Radina, koji je izjavio da u slučaju Marize Labinjan nije bilo diskriminacije jer na natječaju nije prošla ni Floriana Bassanese Radin, premda je Talijanka, te da je diskriminacija zapravo to da se Talijani u Novigradu pozivaju na saslušavanje, a neki roditelji djece koja pohađaju Talijansku osnovnu školu u Novigradu požalili su mu se da ih se terorizira.

Radinov medijski istup potaknuo je novigradski ogranak HDZ-a da reagira 'kaznenom prijavom protiv nepoznatih počinitelja', tražeći od nadležnih da se žurno utvrdi tko su oštećeni i tko su počinitelji. No ni Radin nije ostao dužan čelnicima novigradskog HDZ-a, pa ih je prozvao da su kao djelatnici policije i čelnici lokalnog ogranka stranke u dvojnoj ulozi, što bi u zapadnim demokracijama bilo nespojivo.

'Način na koji Furio Radin u javnosti, a u svezi sa slučajem eklatantnog kršenja ljudskih, time naravno i Ustavom jamčenih prava Marize Labinjan, Hrvatice i hrvatske državljanke, legalno izabrane ravnateljice hrvatske OŠ na talijanskom jeziku iz Novigrada, reagira nije ništa drugo doli čista demagogija. On pokušava skrenuti temu rasprave s ovog jedinstvenog i dosada nigdje viđenog postupka njegovih lokalnih suradnika iz TZ Novigrad, koji su u sprezi s lokalnim IDS-ovcima, zamjenicom župana i županijskim pročelnikom za kulturu poništili potpuno legalni izbor ravnateljice Labinjan, na diskusiju o onima koji su na ovaj problem ukazali', kaže se u priopćenju nedavno osnovane istarske podružnice Udruge branitelja Zavjet, koju potpisuje Ninoslav Mogorović.

Mogorović veli kako je priopćenje o zahtjevu za smjenu predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uputio svim domaćim medijima, ali i nekim međunarodnim institucijama poput Amnesty Internationala, jer smatra da se u slučaju Marize Labinjan krše njena temeljna ljudska prava, a o čemu Radin ima i dalje neprihvatljiv stav.

'On, umjesto da se javno ispriča u ime organizacije na čijem se čelu nalazi, ali i kao zastupnik u Hrvatskom saboru koji vodi Odbor ne samo za prava nacionalnih manjina već i onih ljudskih, i dalje insistira na neprihvatljivoj tezi kako školu na talijanskom jeziku treba voditi osoba talijanske nacionalnosti ili, ako takvog nema, onda 'dolaze u obzir osobe drugih nacionalnosti s jakim pozitivnim nabojem prema našoj manjini'. Ne objašnjavajući pri tom kako on i njegovi suradnici i istomišljenici taj 'pozitivan naboj' mjere i zbog čega M. Labinjan i oni koji su ju izabrali nemaju dovoljno 'jak naboj' spram talijanske manjine !? Ni ne pokušava objasniti kako je moguće da osoba bez tog 'naboja' već 20 godina predaje u školi na talijanskom jeziku!?', navodi se u priopćenju istarske podružnice Udruge branitelja Zavjet.