POLITIČKA KLEVETA POKOJNIKA

Udovica zapovjednika poljskog zrakoplovstva optužuje Moskvu

13.01.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Udovica zapovjednika poljskog zrakoplovstva, koji je poginuo prošle godine u padu zrakoplova s poljskim predsjednikom, optužila je Moskvu da kleveće njezina supruga tvrdeći da je pio i pridonio nesreći

U emotivnom javnom istupu nakon objave ruskog izvješća o nesreći zrakoplova 10. travnja, u kojoj je poginulo 96 Poljaka, Ewa Blasik napala je i poljsku vladu zbog pasivnosti u obrani časti poljskih časnika. Njezin će istup povećati pritisak na premijera Donalda Tuska da oštro odgovori Moskvi.

'Ne postoji ni trun dokaza koji potvrđuje da je moj suprug vršio pritisak ili utjecao na pilote... Nije moguće da je pio', rekla je. 'Moj suprug, Andrzej Blasik, bio je prvi pilot Poljske i svoj je život posvetio služenju domovini', dodala je.

'Bio je častan čovjek i danas mu netko želi pred cijelim svijetom oduzeti tu čast', rekla je Blasik i ocijenila da se Tuskova vlada ponaša pasivno.

Tupoljev 154, koji je prevozio predsjednika Kaczynskog, njegovu suprugu Mariju i ostale visoke dužnosnike, srušio se 10. travnja pri pokušaju slijetanja u Smolensku na zapadu Rusije, kad je vidljivost zbog guste magle bila vrlo slaba. Svi putnici i članovi posade su poginuli.

Po nalazima ruske istrage visoki poljski dužnosnici, uključujući i predsjednika Lecha Kaczynskog i Blasika, činili su psihološki pritisak na pilote predsjedničkog zrakoplova koji se u travnju srušio u Rusiji, a zapovjednik ratnog zrakoplovstva, tvrdi se u izvješću, bio je pod utjecajem alkohola.

Blasik, koji je u trenutku pada bio u pilotskoj kabini, imao je 0,06 posto alkohola, kaže rusko izvješće. Ta količina alkohola je na razini uobičajenih međunarodnih ograničenja za vožnju automobila.