UNICEF I ELEKTROLUX U AKCIJI

Udomiteljska skrb: Više od 1500 djevojčica i dječaka živi u institucijama

23.03.2016 u 16:20

Bionic
Reading

U Hrvatskoj više od 1500 djevojčica i dječaka živi u institucijama čekajući priliku za odrastanje u obitelji, rečeno je u srijedu na predstavljanju humanitarne akcije 'Male stvari obitelj čine sretnom. Imati obitelj je velika stvar', koju su organizirali UNICEF i tvrtka Electrolux kako bi što većem broju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi pomogli osigurati kvalitetnu udomiteljsku skrb i priliku za ispunjeno djetinjstvo

Electrolux će prodajom usisavača i malih kućanskih uređaja prikupljati sredstva kako bi se djeci koja borave u domovina pronašli udomitelji i osiguralo ono što im je najpotrebnije - život u obiteljskom okružju. Donacije će kroz UNICEF-ov program 'Svako dijete treba obitelj' ulagati u podršku udomiteljskim obiteljima, edukaciju i opremu za udomitelje, povećanje broja kvalitetnih udomiteljskih obitelji i razvoj udomiteljstva.

Istaknuvši da je više od 1500 djece u institucijama, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić ocijenila je da ipak postoji pozitivan trend sve manjeg broja djece u institucijama i sve većeg broja udomljene djece i udomiteljskih obitelji. Upozorila je kako je za pojedine skupine djece situacija još izazovnija, pogotovo za djecu s poteškoćama, za koje je treba razvijati posebne oblike udomiteljstva kako ne bi bili lišeni obiteljske skrbi.

U nekim regijama je udomiteljstvo tradicionalno ukorijenjeno, ponajprije u središnjoj Hrvatskoj, Varaždinu i Osijeku, ali su Dalmacija, Dubrovnik, dubrovačko zaleđe i otoci regije u kojima treba dodatno raditi. Otmačić je naglasila da je naknada za udomiteljstvo jedva dovoljna da se pokriju potrebe samog djeteta, a troškovi često prelaze iznos koji udomitelji dobiju za to dijete.

S time se složila i predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Mladenka Ravenski navevši da svako udomljeno dijete dobiva opskrbninu od 1800 do 2000 kuna mjesečno, a udomitelji 500 kuna mjesečno.

Također, ističe, udomitelji još uvijek nemaju potrebnu stručnu podršku - premalo je socijalnih radnika i mobilnih timova za udomiteljstvo. Ravenski smatra da bi veliki poticaj za mlade, kvalitetne i nove visokoobrazovane udomiteljske obitelji bilo da se udomiteljstvo prizna kao profesija.

Svako dijete i svatko od nas treba obitelj. Bitna je materijalna sigurnost, ali potrebniji su senzibilnost, osjetljivost i promicanje samog udomiteljstva, poručila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Žalosnim je ocijenila da u 21. stoljeću imamo veliki broj djece u ustanovama te naglasila da je njezino ministarstvo postavilo udomiteljstvo i deinstituacionalizaciju kao prioritet.