HRVATSKA: JUČER, DANAS, SUTRA

Udba joj ubila muža, a RH joj daje 324 kune odštete!

22.01.2014 u 14:13

Bionic
Reading

U svjetlu 'slučaja Perković' i 'vađenja kostura' iz vremena Udbe, Društvo političkih zatvorenika Osječko-baranjske županije te đakovačko krilo HOZ-a Jazovka i njihovi čelnici - Ivo Tubanović i Pero Šola - podsjećajući da su još prije dvije godine dali prijedlog zakona o lustraciji, sazvali su presicu skrenuvši pozornost na slučaj iz 1984., kada je Udba zatvorila grupu Selčana, a među optuženima i Antu Davidovića, koji je pod nerasvijetljenim okolnostima nakon šest dana preminuo u osječkom zatvoru, otkriva Glas Slavonije

O tim olovnim vremenima koja su zauvijek odredila život uže i šire obitelji pok. Ante, govorile su njegova supruga Manda Davidović i sestra mu, također Manda Davidović.

'Nikada neću zaboraviti dan kada je Udba došla po moga muža i odvela ga, bila je srijeda. Nikada se nije vratio. Šesti dan od odvođenja došla je vijest da se sam ubio… Za nas je to bio šok! Imao je samo 30 godina i upravo se zaposlio u šumariji. A jedina istina je da je nedužan ubijen u osječkom zatvoru! Bio je pošten, običan čovjek, a oni ga optužili za nekakav terorizam, naprave, da su htjeli, zamislite vi, minirati katedralu, da je radio na odvajanju Hrvatske od Jugoslavije… Ja ostala s troje male djece, nemam ga čime sahraniti… Sva se nevolja svijeta sručila na mene! Takav život ne bih poželjela nikome – pod stalnom sumnjom, bijeli auto stalno je bio u blizini i motrio nas', prepričala je supruga ubijenog Manda Davidović, navodi Glas Slavonije

Istaknula je kako su pisali svim mjerodavnim institucijama u državi da im se prizna sve zlo i nepravda kroz koje su prošli, no svugdje su odbijeni.

Naknadu od samo 324 kune za šest dana koliko joj je pokojni suprug bio u zatvoru s gnušanjem je odbila. 'Zar je cijena ljudskog života u RH 324 kune?! Ogorčena sam i šokirana ovim rješenjem koje je sa stajališta zakona ispravno, administracija je odradila svoj posao, ali je li takvo rješenje moralno i ljudski? Moj muž ubijen je 1984., dakle ne neposredno nakon Drugog svjetskog rata kada je vladalo bezakonje, nego u ustrojenoj pravnoj državi. Ovakvu naknadu ne mogu i ne želim prihvatiti, jer je to pljuska spomenu na mog muža koji je kao mlad čovjek ubijen', ogorčena je Manda Davidović.