BIJEG U POBJEDU

Udarna igla SDP-a: Opačić, Dragovan i Ostojić

22.01.2015 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a zadužilo je potpredsjednicu stranke Milanku Opačić, glavnog tajnika Igora Dragovana i člana Predsjedništva Ranka Ostojića za pripreme stranke za predstojeće parlamentarne izbore, otkriva u izjavi za tportal član Predsjedništva Željko Jovanović

'SDP se u potpunosti okreće mobiliziranju članova na svim razinama s ciljem da se vrati povjerenje birača i da pokažemo da smo stožerna stranka ljevice', kaže Jovanović. Na sjednici Predsjedništva SDP-a, održanoj u srijedu navečer, vrh stranke kratko se osvrnuo na izborni poraz Ive Josipovića, a prevladava stav kako su za gubitak predsjedničkih izbora kriv Josipovićev izborni stožer i prateće PR agencije.

Stranci je najvažnija pobjeda na parlamentarnim izborima pa se, kako kaže Jovanović, od svih ministara i zastupnika u Hrvatskom saboru očekuje da ulože maksimalan napor kako bi predstavili politike Vlade. Očekuje se isto i od svih vodećih ljudi stranke na regionalnoj i lokalnoj razini te ćemo u narednom razdoblju moći vidjeti na terenu daleko aktivniji SDP.

'Moramo svi raditi više, a ministri će morati raditi više i bolje kako bi predstavili naše politike te da vratimo povjerenje birača. Saborski zastupnici trebaju biti aktivni u raspravama, ali od njih se očekuje i pojačan rad na terenu. Kako bi komunikacija vrha stranke, ministara, zastupnika i lokalnih lidera bila što bolja, za to će se pobrinuti potpredsjednica stranke i Vlade Milanka Opačić, ministar i član Predsjedništva Ranko Ostojić te glavni tajnik stranke Igor Dragovan.


SDP će, kako smo već pisali, ići na okupljanje svih lijevo-liberalnih snaga u zemlji da bi zaustavio povratak HDZ-a na vlast. Nakon sjednice u srijedu navečer potpredsjednik Zlatko Komadina izjavio je kako je Predsjedništvo SDP-a raspravljalo o proširenju Kukuriku koalicije. Komadina smatra da u koaliciju treba uključiti manje stranke koje ne prelaze izborni prag.

'Koalicije neće biti s ORaH-om i Živim zidom, za koje je sasvim jasno da će prijeći izborni prag i samostalno. To se vidi iz aviona.' Kao potencijalne partnere vidi Čačićeve Reformiste i Hrvatske laburiste, ali se nakon toga oglasio Radimir Čačić te u intervjuu za N1 kazao kako mu je HDZ 'izvrsna stranka'.

Prema posljednjem istraživanju stranačkih preferencija Crodemoskop, HDZ uživa oko 29 posto anketne podrške birača, a SDP 23,5 posto. ORaH je i dalje na trećem mjestu s 10 posto potpore, no to je u odnosu na prosinac pet posto manje. Na četvrtom mjestu s visokih sedam posto nalazi se Živi zid, prvi put uvršten u istraživanje. Petu poziciju sa svega dva posto potpore zauzima HNS.

Prema Crodemoskopu iz siječnja, Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku.

Na ljestvici najnepopularnijih i dalje vodi šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a ne preferira ga 31,3 posto birača. Slijedi ga konkurent iz SDP-a, premijer Zoran Milanović, s 30,3 posto negativnih glasova. Na trećem mjestu su političari kao kasta s 10,9 posto glasova.