nevjerojatan slučaj

Učiteljica u osnovnoj školi u Zagrebu svim učenicima od 5. do 8. razreda zaključila peticu iz biologije

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 15.07.2022 23:15
  • Objavljeno 15.07.2022 u 23:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak /

Nastavnica biologije u Osnovnoj školi Borovje u Zagrebu je baš svakom od otprilike 200 učenika od 5. do 8. razreda zaključila ocjenu odličan.

"Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumijemo postupak učiteljice. Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sustav vrednovanja. Jer to znači da nakon čitave školske godine, sve ono praćenje, provjeravanje, ocjenjivanje, nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocjenu odličan", rekla je Branka Štefok Boradžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje u Zagrebu za Potragu RTL-a.

Ravnateljica je dodala da se više ništa ne može učiniti po tom pitanju.

'Svjedodžbe su izdane, naši osmaši su upisani u svoje srednje škole i gimnazije, tako da je postupak za ovu školsku godinu završen', pojasnila je.

Za predsjednika sindikata Preporod stvar je jasna:

"Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vama 90 posto učenika ima odličnu ocjenu, a ovdje je samo 100 posto u pitanju. Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas. Ali učestali užas u našim školama", kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

No svi priznaju: problem postoji i radi se o inflaciji odlikaša i pritisku roditelja na njihov rad.

"Prvo su počele nestajati te najslabije ocjene, pa je najslabija ocjena postala trojka. I manje više onda, imali ste četvorke, petice. I priča je išla u tom smjeru da kada imate sve petice, onda više ništa nije petica", kaže Stipić.

 I to se točno dogodilo u osnovnoj školi Borovje.

"Učitelji su dulji niz godina izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo po malo, tijekom svih ovih školskih godina ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterije ocjenjivanja. I ne bih rekla da mogu objektivno ocjenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas", kazuje ravnateljica Štefok Boradžija.

Novinari RTL Potrage su doznali da je nastavnica iz biologije dosad svoj posao obavljala stručno i profesionalno. I bila je na glasu kao jedna od najstrožih učiteljica. Dio roditelja je ogorčen jer su njihova djeca, kažu, cijelu godinu učila, a na kraju su dobila jednaku ocjenu kao i oni koji to svojim radom nisu zaslužili.

Učiteljica nije željela razgovarati s novinarima i do kraja otkriti svoje motive.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!