nasilje u školama

Učenik u Varaždinu fizički napao profesora, sindikat na prosvjed pozvao i ministricu Divjak

03.10.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Učenik Elektrostrojarske škole Varaždin 1. listopada fizički je napao nastavnika tijekom nastave, izvijestili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Zbog toga što su takve scene postale česte u Hrvatskoj sindikat poziva na prosvjed

Sindikat je, u priopćenju koje potpisuje njegov predsjednik Branimir Mihalinec, osudio nasilan čin, a izražava čuđenje izostankom javne reakcije Ministarstva znanosti.

'Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon koje nema adekvatne reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija. Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene izlaskom sljedećeg broja dnevnih tiskovina. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika te obavijestila mjerodavne službe', kažu u sindikatu.

Navode kako je zanimanje nastavnik postalo najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega toga 'sindikat poziva sve zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke, u četvrtak 4. listopada 2018., dan uoči Svjetskog dana učitelja, u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika', piše u priopćenju.

Također pozivaju ministricu Blaženku Divjak da im se pridruži te da sa sindikatom 'započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama'.