DOZLOGRDILo IM

Ubrzava se izgradnja retencije i obrane od poplave u Ogulinu: Ljudima je već dosta čekanja!

05.10.2017 u 20:22

Bionic
Reading

Predstavnici Karlovačke županije, Grada Ogulina, Hrvatskih voda i karlovačkog Ureda Državne uprave u četvrtak su u Ogulinu izvijestili da se intenzivira postupak otkupa zemljišta i kuća u nekoliko sela na prostoru gdje će ubuduće biti retencija Ogulin, a konferenciji za novinare nazočili su i vlasnici koji se opiru prodaji ili izvlaštenju svojih kuća po ranije procijenjenim vrijednostima

Župan Damir Jelić predstavio je način da se ubrzaju imovinsko-pravni poslovi koji kod najvećeg broja investicija obično traže najviše vremena te istaknuo kako će se u projekt po nekoliko dana u tjednu uključiti deset pravnika iz raznih ustanova Karlovačke županije.

Tek kada se riješi pitanje vlasništva, inženjeri će moći završiti dokumentaciju i tada će, obećao je Jelić, Karlovačka županija 'ekspresno' izdati građevinske dozvole, za financiranje ne bi trebalo biti problema, pa će uslijediti natječaj, odabir izvođača i gradnja retencije Ogulin u Hreljinu i drugih protupoplavnih objekata u Karlovcu.

Ljudima je već dosta čekanja, posebno onima koji učestalo u Karlovcu i Ogulinu poplavljuju pa trebamo pokazati učinkovitost, rekao je.

Predstavnica Hrvatskih voda Nataša Rahela Borovček rekla je da je za gradnju dosad otkupljeno 480 od ukupno 790 katastarskih čestica, računajući i četiri kuće, te je poručila vlasnicima preostalih 311 parcela i osam kuća da će 'sigurno biti obeštećeni na način da im bude osigurana daljnja egzistencija'.

Predstojnica Ureda državne uprave Ines Pavlačić dodala je da su vlasnici 311 preostalih parcela pozvani da u naredna dva tjedna dođu u Ogulin na pregovore, da se pokuša i s njima sklopiti sporazum, a za one s kojima Hrvatske vode sporazum neće postići u karlovačkom će Uredu državne uprave 'započeti postupak izvlaštenja, uz poštivanje svih zakonitih prava vlasnika, pa i onog da se postupak izvlaštenja provodi hitno, bez odgode, uz obeštećenje po tržišnim cijenama'.

  • +39
Ogulin: Obilna kiša i visoki vodostaj rijeke Dobre poplavili su središte grada Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je da će retencija uzvodno od grada sadašnje i buduće generacije spasiti od učestalih poplava te zamolio građane da budu kooperativni u prodaji svojih nekretnina, među kojima je i osam obiteljskih kuća. U obavljaju projekt obećao je i pomoć Grada Ogulina.

Odvjetnik Čedomir Kosanović, koji kao jedan od vlasnika kuća u Hreljinu, zastupa sebe i još sedam susjeda je nakon konferencije za novinare izjavio za Hinu da zakon određuje obeštećenje.  

'Ako se radi o masovnom izvlaštenju, a ovdje je to cijelo selo, osam kuća i jedna vikendica, onda zakon određuje obeštećenje za nastavak iste kvalitete života i bilo bi logično da nam svima drugdje sagrade nove kuće, ali Hrvatske vode to odbijaju. Vlasnici kuća brinu za svoju budućnost jer neki, uz male mirovine, oko 1.600 kuna, mogu preživjeti sretno samo uz svoj vrt. Od procijenjenih 20.000 ili 30.000 eura neće moći kupiti kuću s vrtom, dok u stanu u gradu za njih nema šanse', rekao je Kosanović.

Od ponedjeljka za njih i druge vlasnike kreću pregovori za otkup nekretnina.