PANDEMIJA NEMINOVNA

Ubojitost svinjske gripe još uvijek nepoznanica

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2009 18:41
  • Objavljeno 30.04.2009 u 18:33
relenza svinjska gripa

relenza svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Svinjska gripa dobit će naziv "pandemije" neovisno o tome hoće li se u konačnici pokazati smrtonosnom, poput poznatih pandemija iz XX. stoljeća, ili će izazvati samo blage simptome s posljedicama koje neće biti teže od posljedica "obične" gripe.

Iako je u izvorištu bolesti, Meksiku, umrlo mnogo ljudi, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svinjskoj gripi pripisuje tek manji broj smrti, a u drugim zemljama zaraženi su prošli s razmjerno blagim posljedicama - proljevom kao najtežom tegobom, navodi Reuters u analizi.

Očekuje se da WHO ubrzo objavi status pune pandemije - 6. razinu na ljestvici od šest stupnjeva - kako bi upozorila na globalno širenje svinjske gripe među ljudima koji nisu bili u Meksiku.

Glavna ravnateljica WHO-a Margaret Chan, pozivajući se na iskustvo koje je kao ravnateljica odjela u Hong Kongu stekla u borbi protiv SARS-a i ptičje gripe, rekla je kako viruse poput svinjskog soja H1N1 treba pomno promatrati ako bi se pogoršali.

"Učimo od prijašnjih pandemija. Pandemski je virus nepouzdan, nepredvidiv i može nas iznenaditi", rekla je Chan novinarima u sjedištu WHO-a, prenosi Reuters.

No priznala je da se bolest može pokazati više neugodnom nego smrtonosnom, spomenuvši kako su se mnogi zaraženi pacijenti u SAD oporavili sami, bez ikakvih lijekova.

"Moguće je da se bolest pokaže u bilo kojem dijelu spektra - od blaže neugode do teške bolesti. Moramo nadzirati razvoj situacije kako bismo dobili podatke i spoznaje nužne za primjeren odgovor", rekla je.

"Možda će virus u konačnici sam od sebe nestati i to bi bilo najbolje. No može se dogoditi i suprotno", naglasila je.

Ako se situacija bude tako razvijala, a na temelju zahtjeva Chan svjetskim ljekarničkim tvrtkama da provjere mogućnosti povećanja proizvodnje, švicarski farmaceutski div Roche objavio je u četvrtak da je spreman povećati proizvodnju antivirusnog lijeka Tamiflua, koji je WHO prihvatio kao učinkovit protiv svinjske gripe, javlja agencija France Presse.

"Proizvodnju (Tamiflua) možemo povećati na 400 milijuna doza na godinu", izjavio je glasnogovornik Rochea, dodavši kako tvrtka još nije dobila takav zahtjev.

"Svijet je pripremljeniji nego ikad za moguću pandemiju gripe", stoji u priopćenju koje je Roche objavio u četvrtak.

Ta je tvrtka u ponedjeljak najavila kako je "spremna" poslati diljem svijeta tri milijuna doza Tamiflua, koje je 2006. donirala WHO-u i koji su u njezino ime uskladišteni u Švicarskoj i SAD-u te se mogu globalno distribuirati u roku od 24 sata. WHO dosad nije uputio takav zahtjev, napomenuo je glasnogovornik Rochea.

Chan se obratila i proizvođačima cjepiva koji mogu pridonijeti proizvodnji cjepiva protiv pandemije svinjske gripe, a pozitivan odgovor stigao je iz tvrtke Novartis koja je iskazala spremnost za izradu takva lijeka čim na uvid i analizu dobije izvorni virus gripe.

"Čekamo naputke odgovornih" kako bismo počeli proizvodnju, rekao je glasnogovornik Novartisa.

Italija je odlučila potaknuti svijet da se nakon pandemije svinjske gripe bolje pripremi za moguću sličnu pandemiju, tako da će od europskih partnera na današnjem izvanrednom ministarskom sastanku u Luxembourgu zatražiti da razmotre "mogućnost stvaranja strateških zaliha antivirusnih lijekova i cjepiva", javlja AFP.

Italija predlaže da se "razmotri mogućnost stvaranja strateških zaliha antivirusnih lijekova i cjepiva i zajedničkog programa kupnje i upravljanja tim zalihama uspostavom ad hoc skupine stručnjaka" iz raznih zemalja, stoji u dokumentu koji će Rim predstaviti na ministarskom sastanku.

U vrijeme epidemije ptičje gripe zemlje članice EU-a odbile su stvoriti zajedničku zalihu antivirusnih lijekova.

Izvori iz Europske komisije rekli su kako Europa raspolaže količinama antivirusnih lijekova dostatnima za 18 posto stanovništva Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi