POLICAJAC O PLJAČKI BANKE RBA

'Ubojici bi smrtna kazna bila nagrada'

Bionic
Reading

'Njemu bi smrtna kazna bila nagrada. Uboli bi ga injekcijom, ne bi ništa osjetio i otišao bi na onaj svijet, u pakao, a mi koji smo ozlijeđeni moramo nastaviti živjeti s onim što je taj razbojnik i ubojica počinio. Ja bih ga, da se mene pita, cijeli život držao u maloj prostoriji i pustio da mu voda kaplje po glavi, kap po kap. E to bi za njega bila kakva-takva prava kazna', rekao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prometni policajac Jadranko Certin koji je teško ozlijeđen u krvavoj pljački sesvetske Raiffeisen banke 5. svibnja ove godine

Podsjetimo, tog crnog dana je ubijen mladi sesvetski policajac Ivan Grbavac, a ustrijelio ga je pljačkaš Kazimir Dužnović. Još četvorica policajaca su ranjeni.

'Dobili smo dojavu da je opljačkana Raiffeisen banka i da je pucano na policajce te da se pljačkaš dao u bijeg. Krenuli smo za pljačkašem, tražili smo ga po opisu, a ljudi su nam govorili kamo sumnjivac bježi i mi smo pratili trag. U jednom trenutku došli smo do nekih garaža i tamo ga ugledali. Nismo ni stigli reagirati, pljačkaš koji nam je bio okrenut leđima okrenuo se i počeo pucati po policijskom automobilu u kojemu smo sjedili. Svi meci su ušli u moja vrata i, naravno, ja sam bio taj koji je pogođen nekoliko puta. Neki govore da sam primio sedam, a neki osam metaka. Ni sam ne znam točno koliko', prepričava Certin.

Nakon svirepog napada on je prevezen u KB Dubrava s vrlo malim izgledima da preživi. Tamo je dosta vremena bio u induciranoj komi, jer je trpio stalne i jake bolove. Prvih su ga dana nakon operacije svaki put kada bi mu previjali rane uspavali jer nije mogao podnositi prejaku bol. Situacija sa zdravljem mu se popravlja, iako to ide strašno sporo. Trebat će odlaziti na terapije cijeli život.

Certin će uskoro biti pozvan kao svjedok na nedavno započetom suđenju Dužnoviću: 'Doći ću, sjesti u sudnicu i reći ono što me sudac bude pitao. Je li me strah? Ma ne, pa čega bi me bilo strah. Neka Dužnović prođe barem 50 posto bolova koje sam ja prošao i bit će sve dobro, ja ću biti zadovoljan. Do prije pet mjeseci sam imao normalan život, radio sam posao koji volim, a sada je sve to nepovratno otišlo. Ne znam što će biti u budućnosti, samo znam da moram imati volju za životom i oporavkom.'