obitelj im oprostila

Ubojicama Khashoggija smrtna kazna preinačena na 20 godina zatvora

07.09.2020 u 18:13

Bionic
Reading

Saudijska Arabija osudila je petero ljudi na po dvadeset godina zatvora zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, nakon što im je prošle godine izrečena smrtna presuda.

Khashoggi je ubijen kad je u listopadu 2018. ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Saudijska Arabija svoje zakonodavstvo temelji na osnovnim islamskim zakonima koji omogućuju ukidanje smrtne kazne ako obitelj žrtve oprosti ubojicama ili prihvati naknadu. Taj je instrument na arapskom poznat kao „diya“.

Ublažavanje kazne u ponedjeljak dogodilo se nakon što su Khashoggijevi sinovi u svibnju rekli da su oprostili ubojicama svog oca.

U slučaju je osuđeno je još troje sudionika u zločinu koji su dobili između sedam i deset godina zatvora. 

Turska tvrdi da je Khashoggija ubila saudijska skupina plaćenih ubojica nakon što je ušao u konzulat da bi sredio papire za svoje vjenčanje s Hatice Cengiz koja ga je čekala ispred, a da je potom njegovo tijelo raskomadano.

Službeni Rijad ponavlja kako je smrt tog kolumnista Washington Posta kritičnog prema saudijskim vlastima bila „odmetnička operacija“ i odbacuje da je u tome svoje prste imao princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman. 

Khashoggi je nekad bio saveznik saudijske vladajuće obitelji, no potom je postao žestok kritičar Bin Salmana. Njegovo tijelo nije nikad pronađeno.